Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Počelo suđenje bivšem pravosudnom policajcu zbog heroina

Autor: Minja Gugić

05.07.2010. 22:00
Počelo suđenje bivšem pravosudnom policajcu zbog heroina


Riječ je o Edi Smoliću, bivšem pravosudnom policajcu zadarskog Istražnog centra koji je zajedno s Davorom Brkićem uhićen s heroinom. Jučer je priznao kako je povremeni konzument, a drogirati se počeo zbog pritiska i nepravdi na poslu
Na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru, pred svoje bivše kolege i suce s kojima je ponekad znao popiti i kavu, jučer je sjeo bivši pravosudni policajac zadarskog Istražnog centra Edo Smolić (39), koji je zajedno s Davorom Brkićem (41) optužen zbog posjeda u cilju preprodaje opojne droge – heroin. Prema optužnici, radi se o nešto više od osam grama heroina.
Obojica se brane sa slobode, a jučer su se u povodu optužnice koju im je zadarsko tužiteljstvo stavilo na teret, izjasnili kako se ne osjećaju krivima.
Davor Brkić, u ovom slučaju prvooptuženi, pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Dijana Grancarić, u svojoj je obrani odmah na početku suđenja rekao kako ga je sredinom srpnja prošle godine nazvao Smolić i zamolio da mu za njegove potrebe nabavi heroin za iznos od tri tisuće kuna.
– Našao sam se s poznanikom koji mi je donio dogovorenu količinu, a ja sam njemu dao novac. Nakon toga sam se našao sa Smolićem i dao mu drogu.
Ja sam bivši ovisnik i to sam učinio samo kako bih pomogao prijatelju. Od toga nisam imao nikakve koristi i drogu nikada u životu nisam nikome prodao- bio je dio iskaza kojeg je Brkić iznio tijekom istrage, a koji je pročitala sutkinja Grancarić.
No, Brkić je jučer naglasio kako želi izmijeniti dio svoje obrane, pa je priznao da je ta droga trebala biti zajednička – i za njegove i za Smolićeve potrebe tako da su i troškove kupovine podijelili.
– Zajedno smo kupili tu količinu droge. Ja sam nakon nekog vremena što sam bio “čist”, opet podlegao prošlo ljeto, pa sam povremeno počeo uzimati heroin.
U razgovori sa Smolićem saznao sam da se i on drogira, pa smo se dogovorili za zajedničku kupovinu jer nismo htjeli biti često na ulici. Razlog zbog kojeg sam najprije rekao da je droga Smolićeva je bio taj što sam imao problema u obitelji. Supruga mi je, naime, zaprijetila da će me napustiti zajedno sa sinom, ako ikada opet u životu posegnem za drogom, a to je bilo nakon što sam prije dvije godine završio u bolnici zbog trovanja heroinom. Tada sam dobio sepsu i jedva preživio, a iz bolnice sam izašao nepokretan. No, nakon uhićenja supruzi sam sve priznao i zamolio ju za još jednu, posljednju šansu. Nakon toga do danas sam ostao “čist”. Vodim uredan obiteljski život. Treniram dva puta dnevno, povremeno radim i upisao sam Kineziološki fakultet gdje za sada uspješno studiram – ispričao je Brkić dodajući još kako je u međuvremenu kontaktirao i policajce Odjela za droge kojima je želio otkriti ime svog “poznanika”, no kako je rekao, “bilo je kasno za ovaj postupak”.
Bivši pravosudni policajac Smolić je u svojoj obrani rekao kako se ne smatra ovisnikom jer drogu uzima samo povremeno.
– Drogu nikada nisam prodavao jer znam što to znači. Nisam htio miješati Davora i zato sam u istrazi rekao da je sva droga moja. Počeo sam se drogirati jer sam počeo osjećati snažan pritisak zbog posla, a nisam mogao ići psihijatru jer bi me na poslu degradirali. Na početku sam uzimao tablete za smirenje da bi mogao normalno funkcionirati. Osjećao sam tjeskobu, pritisak u prsima, nedostajalo mi je zraka, nisam mogao progutati pljuvačku – nabrajao je Smolić te još naglasio kako je bilo radnih dana kad bi ušao u zatvor u 7 ujutro i radio do 15 sati bez stanke, gladan i žedan.
Heroin je uzimao “na nos” dva do tri puta tjedno. Sada se više ne drogira, ali je na terapiji lijekovima – uglavnom za smirenje.
Jučer je u svojstvu svjedoka ispitan i policajac PU zadarske, Mario Vuleta koji je zajedno s kolegom uhitio Brkića i Smolića i koji je Sudskom vijeću rekao kako se zapravo sve dogodilo – slučajno.
Policajci su se zaustavili na benzinskoj crpki kako bi natočili gorivo, a Vuleta je primjetio Smolića kojeg je od ranije poznavao iz viđenja i čijem mu se ponašanje učinilo sumnjivim.
Zbog dodatnih dokaznih prijedloga, odnosno saslušanja još nekih svjedoka, nastavak suđenja predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić, zakazala je za petak.