Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sjaja sve više, bijede sve manje

Autor: Katina Vrsaljko

05.07.2010. 22:00
Sjaja sve više, bijede sve manje

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Dugo je trebalo da se u rekonstrukciju krene zbog raznih arheoloških nalazišta. Pronađeni su groblje, bunari, razna stakla i jedna bitva. Po završetku rekonstrukcije Relja je zasjala i obnovila se većina fasada, osim njih nekoliko. Jedna od tih nekoliko je, recimo, napuštena kuća u privatnom vlasništvu i nalazi se tik do trgovačkog centra, rekla je Mazić
Područje Mjesnog odbora Jazine I odnosi se uglavnom na gradski predio Relja sve do Kolovara, a zaokružuju ga Ulice Ante Starčevića i dr. Franje Tuđmana. Ima oko 7.000 stanovnika. Vrlo popularan kvart koji se prije i nazivao centrom grada i dan danas je upravo to. Ljudima je sve pri ruci – robna kuća, tržnica, bolnica, pošta, banke, pekare, obrtničke radnje i, u zadnje vrijeme vrlo posjećivan, Zavod za zapošljavanje. Tu pogodnost umanjuje gužva, buka i problemi s parkiralištem.
Osim toga, na Relji je drastična razlika između oronulih dvorišta, koja se skrivaju iza novouređenih fasada zgrada i glavne ceste, i primjerice blještavog trga ispred zgrade trgovačkog centra.
Niti dvorište, niti parkiralište
Ankica Mazić, predsjednica MO Jazine, ističe da se od rekonstrukcije prometnica na Relji zaista puno napravilo.
– Dugo je trebalo da se u rekonstrukciju krene zbog raznih arheoloških nalazišta. Pronađeni su groblje, bunari, razna stakla i jedna bitva. Po završetku rekonstrukcije Relja je zasjala i obnovila se većina fasada, osim njih nekoliko. Jedna od tih nekoliko je, recimo, napuštena kuća u privatnom vlasništvu i nalazi se tik do trgovačkog centra, rekla je Mazić.
Problem trošnih dvorišta se malo pomalo rješava. Primjerice, dvorište u zgradama Populare se asfaltiralo, koliko se moglo zbog imovinskih odnosa, uredilo se i ono u Ulici II. zasjedanja ZAVNOH-a, gdje je bila klaonica.
– Okolo i unutar te zgrade se skupljaju miševi i smeće pa se stanari uvijek pribojavaju zaraza. Nadamo se svi da će se to uskoro riješiti, kao što se bilo govorilo, kazala je.
Kako se počelo naplaćivati parkiranje na bivšoj maloj pijaci, to jest Trgu kneza Višeslava, vozači koji svakodnevno dolaze na Relju uvlače se baš u dvorišta zgrada.
– Na primjer, veliko dvorište preko puta pošte, unutar kompleksa zgrada, nije niti dvorište, niti parkiralište. Naime, gradske vlasti su imale dobru volju o svom trošku urediti to dvorište, no stanari, vlasnici limenih i drvenih garaža, se nisu mogli dogovoriti među sobom. U Gradu su imali plan da vlasnici postave unificirane garaže, a Grad da uredi infrastrukturu, no izgleda da za sad od toga ništa, ispričala je.
Uređeno je i igralište u Murvičkoj ulici za koje se može reći da je prvo igralište na području ovog mjesnog odbora.
– To je davno bilo igralište, kad sam ja bila mala. Dugo se nije održavalo pa je onda Grad urgirao prije otprilike godinu i pol. Postavljeni su koševi, klupe, ocrtan teren, postavljeni čunjevi da se spriječi prolaz automobilima. Sad se još bira lokacija za dječje igralište sa zabavnim sadržajima, rekla je Mazić.
Za sad djeca s roditeljima krate vrijeme na trgu ispred robne kuće gdje za njih ima puno sadržaja.
Kupanje u fontani
S druge strane, neki sadržaji u robnoj kući ne odgovaraju obližnjim stanarima.
– Petkom i subotom su lokali tamo puni, neki rade po cijelu noć. Tako da mi stanari tim danima u tjednu ne spavamo. Bude veselo, kupaju se u fontani usred noći, čak i policija zna urgirati. Bunili smo se na to, ali izgleda da su svi ostali gluhi, napominje Mazić.
Prve kuće po kojima je Relja dobila ime, kuće braće Relja, još su uvijek pokraj robne kuće, a uz njih je nekoliko trošnih, napuštenih objekata. Danas se ti povijesni spomenici Relje miješaju s modernom arhitekturom robne kuće.
– Ono što smo nekad zvali Dukin vrt, a nalazi se iza Hrvatskog autokluba, stajalo je dugo obraslo. Danas su tamo zgrade koje zovemo Ducine zgrade. Puno se ljudi ovdje doselilo pa tako i obitelji s malom djecom, i potreban je i još jedan dječji vrtić. Inače je Relja zaista na visokom nivou, još samo da se završi poliklinika, kazala je.
U Prostorima Mjesnog odbora Jazine 1 nalazi se više zadarskih udruga: Hrvatska katolička udruga medicinskih tehničara i sestara, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Udruga za stradalnike II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941. – 1945. i Hrvatski domobran. Osim toga, tamo je i Plesna udruga “Gesta”, u kojoj se, kako kaže Mazić, okupljaju i domaći, druže se i plešu.
– Sad još radimo na pronalasku adekvatnog prostora za umirovljenike s ovog područja, tako da se imaju gdje sastati, pogledati televiziju ili zaigrati na karte, rekla je Mazić.