Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prosvjednici će pod prozore nove Vlade

05.07.2011. 22:00
Prosvjednici će pod prozore nove Vlade


Na Markovom trgu neće se moći prosvjedovati još godinu dana, odlučio je Ustavni sud uz uvjet Vladi da za to vrijeme propiše uvjete pod kojima je okupljanje dozvoljeno


Zabrana javnih okupljanja i mirnih prosvjeda na Markovom trgu, s ciljem javnog izražavanja političkih, socijalnih i nacionalnih ciljeva, protivna je Ustavu, ali na Markovom trgu neće se moći prosvjedovati minimalno još godinu dana. Tako je, naime, odlučio Ustavni sud nakon pet i pol godina od ustavnih tužbi, ukinuvši sporne odredbe s odgodom od godinu dana i uz dozvolu zakonodavcu da zabrani bilo kakva okupljanja na središnjem političkom trgu u zagrebačkoj metropoli.
Kako se navodi u odluci, moguća je generalna zabrana bilo kakvih okupljanja na Markovom trgu, ali uz uvjet da se propišu uvjeti pod kojima je okupljanje dozvoljeno.
Pred vratima EU
– Dosadašnje rješenje nije apriori neustavno, jer ima legitiman cilj i jer se radi o neprikladnom prostoru. Procjena je da zabrana više nije nužna s obzirom na razvitak društva u Hrvatskoj. Mi smo pred vratima Europske unije, rekla je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na jučerašnjoj sjednici.
Kako se navodi u odluci prihvaćenoj jednoglasno, “javno okupljanje i mirni prosvjed” zakonom su definirani kao “organizirano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promicanja političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja i ciljeva”. Ostalo su javne priredbe, koje su se održavale na Markovom trgu i nakon izmjena Zakona o javnom okupljanju, primjerice skup za predsjednika SAD-a Georgea Busha ili inauguracija Ive Josipovića na dužnost predsjednika Republike Hrvatske.
– U takvoj situaciji Ustavni sud mora zaključiti da zabrane koje se vode specifičnim ciljevima pojedinih oblika javnih okupljanja nemaju objektivno i razumno opravdanje ni s jednog aspekta, pa ni s aspekta zaštite interesa državne sigurnosti, uključujući zaštitu od terorizma, ali ni s aspekta zaštite prava i sloboda drugih osoba, navodi se u odluci Ustavnog suda.
Sporne izmjene
Ustavni sud tom je formulacijom zapravo potpuno odbacio Vladino obrazloženje spornih izmjena Zakona o javnom okupljanju. Doduše, Ustavni sud je priznao da bi zabrana javnih okupljanja svake vrste imala legitiman cilj, jer je Markov trg prostor kojeg je teško osigurati. K tome, Ustavni sud je ocijenio i da je Markov trg neprikladan za javna okupljanja, jer je malen i jer se na njemu nalazi Crkva sv. Marka koja je spomenik kulture, kao i centralne zgrade državne vlasti, te arheološka nalazišta.
Međutim, činjenica da se na Markovom trgu nalaze sjedišta državne vlasti zaslužna je za ovakvu odluku Ustavnog suda, jer je međunarodnim smjernicama utvrđeno da javna okupljanja treba omogućiti u dometu oka i uha onih kojima su namijenjena. Također, isti međunarodni dokument smatra neprimjerenima općenite zabrane prosvjeda u blizini sjedišta državne vlasti.
– Činjenica da se ta zakonska zabrana proširuje na bilo koju skupinu sudionika, pa i na onu koju čini manje od 20 osoba, samo dodatno pojačava ocjenu da osporeno zakonsko rješenje nema razumno opravdanje, navodi se u odluci Ustavnog suda.
U sklopu iste usluge, s jučerašnjim danom je ukinuta zabrana okupljanja pred Uredom predsjednika na Pantovčaku i kod svih prostora na kojima povremeno zasjedaju Sabor, predsjednik, Vlada i Ustavni sud.
 


Antičević-Marinović: U naše vrijeme tamo se taborilo




– Za vrijeme Račanove vlade na Markovom trgu se taborilo, tamo su godinu i pol bili prosvjednici, HDZ ih je hranio, a oni su tom hranom često gađali i premijera i članove vlade. No, čim su došli na vlast tu su mogućnost zabranili. Time je HDZ zorno pokazao da s građanima ove zemlje ne želi dijeliti ni trg, a kamo li njihovu sudbinu. Sad, na odlasku HDZ-a s vlasti, Ustavni sud se okuražio i donosi ovakvu odluku, kazala je SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.
Njena suparnica iz HDZ-a Ana Lovrin, pak, protumačila je da  Ustavni sud ipak poštuje namjeru da se najvišim institucijama mora osigurati miran rad.


Udruge i sindikati načelno zadovoljni


Podnositelji ustavnih tužbi protiv spornog zakona, predsjednik NHS-a Krešimir Sever i član građanske inicijative “Matija Gubec” Gordan Bosanac, načelno su zadovoljni ovom odlukom.
– Dobro je da je sud prepoznao diskriminaciju, jer građani nisu mogli prosvjedovati, a Bush i Josipović mogli su organizirati manifestacije, kazao je Bosanac.
Sever je, pak, upozorio da se na Markovom trgu redovno održavaju vjenčanja, te da ga posjećuju skupine turista, a da osiguranje štićenih osoba pojma nema tko im se šeće trgom.