Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svjedok rekao da je bio sretan što ide na Kornat zbog prekovremenih sati

05.07.2011. 22:00
Svjedok rekao da je bio sretan što ide na Kornat zbog prekovremenih sati


Svjedoci su prepričali kako su tijela stradalih vatrogasaca bila zgrčena i kako ih nisu mogli prepoznati. Prizor je bio užasavajući i šokantan. Tražili su Marka Stančića jer su mislili da je možda živ


Bio sam sretan što idem gasiti  požar na Kornatu zbog prekovremenih  sati. Dok smo bili na heliodromu i čekali  helikopter da nas odveze na požarište,  prvi put sam čuo od Joška Klarića, oca  pokojnog Dina, putem radio veze da se na  Kornatu nešto dogodilo. No, veza je bila  jako loša – posvjedočio je jučer na Županijskom sudu u Zadru, Mario Serdarev iz  vodičkog Dobrovoljnog vatrogasnog  društva.
 On je ispitan u nastavku suđenja protiv  43-godišnjeg Dražena Slavice optuženog  za kornatsku tragediju u kojoj je 30.  kolovoza 2007. godine stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
Serdarev je prepričao detalje svojih  sjećanja na šokantan prizor koje je zatekao kada je zajedno sa svojim kolegama  stigao na mjesto stradavanja vatrogasaca  koje je sve poznavao.
– Bili su zgrčeni. Dvojica za koje smo  pretpostavljali da su Crvelin i Strikoman  bili su neprepoznatljivi. Marinovića smo  prepoznali po njegovim osobnim stvarima i opremi na čijem je vrhu bila zaštitna kaciga. Oprema mu nije bila izgorena.  Te su stvari bile pokraj njega. Dina Klarića smo prepoznali po činovima, a ostale  nismo prepoznali. Prepoznao sam Gabrijela Skočića. Bilo mi je čudno da su  imali svoju opremu pokraj sebe. Bila je  složena kraj njih. Kada bih vidio da vatra  ide prema meni, sve bih bacio i pokušao  se zaštititi. Nisam mogao vjerovati da su  to moji prijatelji, a najteže mi je bilo zbog  Gabrijela, bili smo dobri – teškim je glasom ispričao svjedok Serdarev.
Prije njega je svjedočio Krešimir Bajica, vatrogasac iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe, koji je rekao kako je  tog kobnog dana dobio poziv oko 15 sati  da se javi u postrojbu što mu je bilo čudno  jer je tog jutra došao iz noćne smjene.
I on je potvrdio kako je čekajući helikopter na heliodromu čuo preko radio  stanice Klarićev glas koji je spomenuo da  se na Kornatu nešto dogodilo.
– Kada smo se spustili u uvali Šipnat  vidjeli smo da se radi o izgorjelim kolegama. Stavili smo ih na nosila, pa u  helikopter. Iako je Tome Crvelin bio moj  prvi susjed, bio je u takvom stanju da ga  nisam prepoznao. U međuvremenu je  obitelj Stančić tražila svog Marka jer ga  nije bilo ni na popisu mrtvih, ni ranjenih.  Samoinicijativno smo ga išli tražiti. Našli  smo pet tijela, a prepoznao sam samo  Dina Klarića- rekao je Bajica.
Istaknuo je i kako takav šok nikada  prije u životu nije doživio. I on je ispričao  kako su tijela bila zgrčena, da su trojica  bila u položaju kao da “dube na glavi”.  Rekao je kako su Ivana Marinovića prepoznali po potkapi koju je imao na glavi i  koja mu je bila sljepljena s licem te da su  tražili Marka Stančića jer su mislili da je  možda živ.
Dragan Orlić iz saljskog DVD-a pojasnio je kako ih je nazvao jedan mještanin iz Sali da dođu pomoći u gašenju  požara na njegovom imanju. Obranili su  maslinik i kuće na zapadnom dijelu Kornata te su se potom prebacili u drugu  uvalu.
– Oko 16 sati sam uspio stupiti u kontakt s pilotom kanadera i zamolio ga za  pomoć. Cijeli Kornat je gorio. On je bacio  nekoliko “bombi”, pa je požar stavljen  pod kontrolu. Kako sam tada čuo vatrogasci su stradali s druge strane brda.  Moja ekipa nije znala da su oni tamo.  Radio veze nisu radile – posvjedočio je  Orlić.
Suđenje koje je započelo još sredinom  studenog prošle godine i tijekom kojeg je  do sada ispitano 37 svjedoka, nastavlja se  i danas.