Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Iz tri županije janjetina za pet

Autor: Irena Jurjević

05.07.2013. 22:00
Iz tri županije janjetina za pet

Foto: Zvonko KUCELIN



Bila je ovo prezentacija projekta priznanja dalmatinske janjetine kao autohtonog proizvoda s geografskim porijeklom


Okus, boja, tekstura, sočnost – sve se to jučer ocjenjivalo u restoranu Lungomare gdje je održana prezentacija projekta priznanja dalmatinske janjetine kao autohtonog proizvoda s geografskim porijeklom.
Senzorna ocjena dalmatinske janjetine kuhane i pečene na ražnju provedena je tako da se procjenjivao izgled presjeka, miris, tekstura, sočnost, okus i aroma te naposlijetku prihvatljivost proizvoda, pojasnila je prodekanica Veleučilišta Marko Marulić u Kninu Marina Krvavica.
Na osnovu tih procjena odlučivalo se koji od tih nekoliko skupina proizvoda je najbolji, a oni su se ocjenjivali i po lokaciji, budući da je janetina pristigla iz tri dalmatinske županije, Zadarske, Šibensko kninske i Splitske. Ocjenjivala se i janjetina po spolu, a sveukupno se jučer ocjenjivalo dvanaest jela, šest kuhanih i šest pečenih.
Jozo Rogošić sa Sveučilišta u Zadru istaknuo je kako je u spomenute tri županije prisutno 210 tisuća ovaca, što bi trebalo povećati, a posebno bi se trebalo raditi na sorti dalmatinske pramenke koja je najprilagođenija za dalmatinski kraj, a proizvodi kvalitetno meso i mlijeko. Za uspredbu, na dalmatinskom području prije šezdesetak godina bilo je prisutno i milijun ovaca, napomenuo je Rogošić.
Procjeni kakvoće janjetine te predstavljanju projekta nazočio je i Rudolf Dvorski, novi dožupan Zadarske županije, kao i jedan od proizvođača, Šibenčanin Hrvoje Miljak koji je pohvalio inicijativu oko projekta, ali i naznačio trenutačne probleme, poput onog od nelojalne konkurencije koja uvoznu janjetinu iz Rumunjske i Bugarske prodaje pod dalmatinskim imenom.