Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hit zanimanja su dentalni tehničar, automehatroničar, računalni tehničar

05.07.2016. 22:00
Hit zanimanja su dentalni tehničar, automehatroničar, računalni tehničar


Sinoć u ponoć završene su prijave za upise u srednje škole. Na razini Hrvatske, saznaje se, slobodnih mjesta u srednjim školama je nešto više od 48 tisuća. Gimnazije će, očekivano, broj slobodnih mjesta popuniti već u prvom upisnom krugu, ali zbog velike navale odlikaša, nije zanemariv podatak kako neće biti mjesta za sve učenike koji su osnovnu školu završili s odličnim uspjehom.
Gimnazija Franje Petrića, MIOC, kao i svake godine, tako će i ove, zaključiti upise već u ljetnom upisnom roku.
– Prijava imamo tri puta više. Maksimalan broj bodova je 80, a kod nas se upisuju učenici s minimalnih 77 bodova. Do ponoći su mogli mijenjati listu prioriteta srednjih škola, ali ćemo sve popuniti u prvom upisnom krugu, rekla je Blanka Pedišić, ravnateljica.
O tome tko će se s istim brojem bodova upisati, odlučuju, dodaje, nijanse. Naime, za upise u srednje škole boduje se opći uspjeh iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda, te ključni predmeti, ovisno o odabranom smjeru, iz sedmog i osmog razreda.
– Ponekad prilikom upisa moramo računati i na dvije, rjeđe na tri decimale, ako imamo dosta učenika s jednakim brojem bodova, pojasnila je Pedišić, dodavši kako će upisi krenuti 11. srpnja.
Već godinama je izuzetno velik interes za upisom u Medicinsku školu Ante Kuzmanića, a prema riječima Davora Vidakovića, ravnatelja, ove godine im je “ludnica”.
Velika je navala, već tradicionalno za upise u dva razreda za smjer medicinske sestre i tehničara opće njege, kao i za zdravstvenu gimnaziju, a ove godine najveći je interes za dentalnog tehničara, smjer za kojeg imaju čak četiri puta više prijavljenih od broja kojeg mogu upisati. Upravo je 85 učenika ovaj smjer na listi stavilo kao prvi ili drugi prioritet, a upisat će ih tek 24.
– U pravilu svake godine upisujemo tri razreda, dva općeg smjera, jedan zdravstvene gimnazije, a svake četvrte godine, četiri. Ove godine to je dentalni tehničar, pojasnio je Vidaković.
Veliki je interes ove godine i za upise u smjerove tehničar za računalstvo i automehatroničar u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, koja je posljednjih godina jako popularna srednja škola za upis.
– Za smjer tehničara za računalstvo imamo 150 prijavljenih, a možemo ih upisati od 20 do 22, 24, ovisno koliko će učenika s poteškoćama upisati ovaj smjer. Za automehatroničara imamo 130 prijavljenih. To su najpopularniji smjerovi od ukupno 10 koliko ih ima u našoj školi, navodi ravnatelj Tihomir Tomčić.
I ove je godine, baš kao i prijašnjih, evidentan izrazito slab interes za trogodišnja, strukovna k tome i deficitarna zanimanja. Unatoč tome što po završetku srednjoškolskog obrazovanja učenici mogu vrlo brzo pronaći zaposlenje, rijetki se odlučuju za zidare, bravare, tokare, stolare, mesare, pekare… Ne privlače ih ni stipendije koje Grad Zadar daje učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja za kojima tržište rada doslovce vapi. S druge strane, gimnazije muku muče s navalom odlikaša. Situacija se ne mijenja već godinama, a različiti poticaji tek rijetke mogu zainteresirati za strukovno obrazovanje.