Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nadia Nizetich prvi put u domovini djeda i bake

05.07.2016. 22:00
Nadia Nizetich prvi put u domovini djeda i bake


Baka mi je Petrov iz Brbinja na Dugom otoku, a djed s Brača. Otišli su u Ameriku i nikad više nisu bili u svojoj domovini, kazala je Nadia, studentica treće godine antropologije u Berkeleyu, sveučilišnom gradu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji
Nadia Nizetich iz Amerike prvi put je došla u Hrvatsku, domovinu svoje bake i djeda da bi tijekom ljeta u Biogradu na Moru volontirala učeći engleski jezik predškolce i učenike.
– Baka mi je Petrov iz Brbinja na Dugom otoku, a djed s Brača. Otišli su u Ameriku i nikad više nisu bili u svojoj domovini. Kad je baka otišla iz Brbinja tamo je bilo oko 330 stanovnika, danas tek 70-ak, kazala je Nadia, studentica treće godine antropologije u Berkeleyu, sveučilišnom gradu u Kaliforniji.
Iz Los Angelesa u Biograd
– Ja sam prva iz obitelji koja je došla u Hrvatsku, ponosno će Nadia koja živi u Los Angelesu.
Pritom dodaje kako u južnom predgrađu Los Angelesa u San Pedru ima oko 35.000 hrvatskih potomaka te je najveća aglomeracija hrvatskih iseljenika s jadranskih otoka na pacifičkom zapadu SAD-a gdje se pretežno bave ribarstvom.
– Od tih hrvatskih potomaka, većina onih iz kasnijih generacija ili s višim obrazovanjem uglavnom više ni ne znaju hrvatsku čakavicu i pretežno govore engleski, priča Nadia Nizetich koja je u Biograd došla s kolegicom volonterkom Racheal Knoke iz Hudsona.
Riječ je o četvrtoj po redu ljetnoj školi engleskog jezika koju Grad Biograd na Moru organizira pod nazivom “Learning Enterprises”.
– Na tečaj se prijavilo preko 140 djece, učenika Osnovne škole Biograd, Područne škole Tkon na otoku Pašmanu i škola u okruženju, kazala je Paula Rogić, stručna suradnica u Gradskoj upravi.
Riječ je o školi koju vode učiteljice iz Amerike, te je kao takva još zanimljivija mališanima.
– I ovoga ljeta škola je besplatna, a trajat će kao i do sada šest tjedana, dok će program biti raspoređen prema grupama, objašnjava Rogić.
Nekoliko dana po početku ljetne škole svi oni okupili su se u prostorijama Gradske vijećnice, te se tom prigodom i fotografirali za uspomenu.
– Osim što je besplatna, osnovni princip rada i cjelokupnog programskog profila škole je visoka kvaliteta u učenju engleskog jezika. Dovoljno je reći da nam još uvijek dolaze novi polaznici, istaknula je Paula Rogić.
Šest tjedana škole
Tečaj će se održavati šest tjedana u sedam grupa, dok će se učiteljice u poslijepodnevnim satima tri puta tjedno volontirati i u Dječjem vrtiću Biograd.
– Prednost ovog načina učenja jezika je u tome što će učenici imati priliku učiti engleski s učiteljem, govornikom izvornog engleskog, ističe Rogić.
Tako će primjerice učenici viših razreda prepoznati važnost engleskog jezika, moći ispitivati predavače o poslovnom žargonu i svakodnevnim izrazima tipičnim za američku kulturu.
– Mlađi će učenici stvoriti interakciju s predavačem, koja će pripomoći preobrazbi jezika iz udžbenika u stvarni svakodnevni govor, pojasnila je Rogić.
“Learning Enterprises” je volonterska organizacija sa sjedištem u Washingtonu DC, u SAD-u. Njihovi volonteri inače podučavaju tijekom godine u ljetnim školama u 12 zemalja, te je i Hrvatska jedna od tih, a u kojoj su bili već više puta, te će i ovoga ljeta vjerujemo biti više nego zadovoljni.
– S djecom je baš lijepo raditi, imaju dobre temelje iz engleskog jezika, naročito starije grupe. Koncentrirana su i poput spužve upijaju svaku riječ, željni su novoga znanja, govori Nadia koja će s kolegicom Racheal posjetiti bakino rodno mjesto Brbinj, ali i biogradsko okruženje, Zadar, otok Pašman, Kornate, Vransko jezero, Krku…
Grad je za dvije američke volonterke osigurao smještaj i hranu, a Nadia i Racheal platile su zrakoplovne karte.
– Nakon tri tjedna umjesto Nadie i Racheal iz Amerike nam dolaze dvije druge volonterke, kazala je Drina Bešenić iz Gradske uprave.
Na kraju ljetne škole održat će se igrokaz na engleskom jeziku za javnost na Trgu Brce.