Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Suđenje za Adriju opet na čekanju

05.07.2016. 22:00
Suđenje  za Adriju  opet na  čekanju


Ovaj put razlog za odgodu bio je “zahtjev za izuzimanjem nezakonitih dokaza” koji je postavio Zrinko Zrilić, odvjetnik drugooptuženog Lisice
Sutkinja Općinskog suda u Zadru Sandra Radanović, jučer je  ponovno morala odgoditi početak suđenja za prijevaru u gospodarskom  poslovanju, te krivotvorenje službene isprave za koje se terete Neven Badurina, Jadranko Lisica i Rozana Jelinić. Ovaj put razlog za odgodu bio je  “zahtjev za izuzimanjem nezakonitih dokaza” koji je postavio Zrinko  Zrilić, odvjetnik drugooptuženog Lisice.
Sutkinja Radanović stranke u postupku izvijestila je kako je sudsko vijeće odbilo taj zahtjev, no jučerašnje je ročište morala odgoditi jer nezadovoljni imaju pravo žalbe o kojoj potom odlučuje sudsko vijeće.
Osim Badurine, kojeg se za navedena kaznena djela tereti zajedno s  hotelijerom Lisicom kao suvlasnikom tvrtke Adria Zadar 1, te pravnicom  Rozanom Jelinić, zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, kojom je  protupravno pribavljeno 164 tisuće kuna, tužena je i tvrtka koja je u  međuvremenu otišla u stečaj i kojoj je već i pravna sljednica Adrija distribucija d.o.o. u stečajnom postupku.
Tužiteljstvo Badurini, Lisici i Jelinić na teret stavlja da su s ciljem pribavljanja imovinske koristi za suvlasničku tvrtku Adria Zadar 1 d.o.o.  neisplatom plaća radnicima namjeravali pribaviti najmanje 163.921,87  kuna koliko je bio mjesečni trošak za isplatu bruto plaća za ukupno 76  radnika. Badurina i Lisica su, prema navodima tužiteljstva, 10. prosinca  2012. godine u svojstvu direktora Adrije Zadar 1 d.o.o. od direktorice sektora za pravne i kadrovske poslove Rozane Jelinić zatražili da popuni  obrasce o prestanku-početku osiguranja za 76 radnika. Tri mjeseca ranije potpisali su jednogodišnji ugovor o zakupu Adrije d.d. s njegovim  većinskim vlasnikom Miodragom Lacićem te sporazum kojim su se obvezali da će preuzeti sve zaposlenike i isplatiti im njihova do tada prispjela potraživanja. No, oni su, smatra tužiteljstvo, dali ispuniti obrasce  kako bi radnike prebacili iz tvrtke Adria Zadar 1 d.o.o. na ranijeg poslodavca TD Adria d.d. Tako je trećeokrivljena Rozana Jelinić neovlašteno i  mimo znanja zakupodavca TD Adria d.d., a uz pomoć zaposlenice Josipe  Lacić, popunila četiri ugovora o prestanku-početku osiguranja za 76 radnika tvrtke Adria Zadar 1 d.o.o. Popunjene obrasce neovlašteno je ovjerila pečatom Adrije d.d., predala ih prvookrivljenom Nevenu Badurini  koji ih je potpisao, a onda dao drugookrivljenom Jadranku Lisici koji ih je  predao na Zavod za mirovinsko osiguranje kako bi temeljem neistinitih  obrazaca ishodio preregistraciju radnika sa svoje na tvrtku bivšeg poslodavca Adrije d.d., prešućujući činjenicu da direktor Miodrag Lacić nije  dao suglasnost za to.
Suzana BANDIĆ
 
— Okvir
(Ne)opravdani izostanci
Posrnulu tvrtku zastupa zadarska odvjetnica Martina Marušić po službenoj dužnosti, koja je imenovana nakon što se na nekoliko ročišta nije pojavila stečajna upraviteljica iz Zagreba, budući da je tvrtka registrirana na tamošnjem Trgovačkom sudu.  Ona se pravdala troškovima puta, no s nekoliko ročišta izostao je i prvooptuženi Badurina, koji je posljednji izostanak pravdao bolešću, a kako je imao nekoliko neopravdanih izostanaka, sutkinja mu je priprijetila privođenjem pa se jučer pojavio u  sudnici. Za razliku od Badurine, sva dosadašnja ročišta izbjegao je i Miodrag Lacić,  oštećenik u ovom postupku i bivši većinski vlasnik Adrije d.d. koji je Badurini i Lisici  dao u zakup ovu nekoć najveću tvrtku za proizvodnju ribljih konzervi na Mediteranu.