Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za sanaciju deponija u Jagodnji 9 milijuna kuna

05.07.2016. 22:00
Za sanaciju deponija u Jagodnji 9 milijuna kuna


Dok se u Hrvatskoj vode polemike oko programa gospodarenja otpadom i bitke za smeće, u uredu načelnika u Polači potpisan je ugovor o radovima na sanaciji centralnog odlagališta komunalnog otpada u Jagodnji Gornjoj. Radovi su vrijedni 9.164.345,62 kune s PDV-om ili 7.331.476,50 kuna bez PDV-om.
– Sanacija odlagališta će se izvoditi po najsuvremenijim EU standardima propisanim za odlagališta. Projekt sanacije odlagališta svakako će doprinijeti zaštiti okoliša i unaprjeđenju kvalitete života, istaknuo je načelnik Viktor Prtenjača.
Nema divljih odlagališta
Nakon što su sanirali sva divlja odlagališta, osim centralnog, nakon višegodišnjih medijskih prepucavanja, protesta, likovanja i “nevjernih Toma”, ugovor su potpisali načelnik Prtenjača, a u ime zajednice izvođača G.T. Trade d.o.o. Split i Prizma VV d.o.o. Mali Otok kod Koprivnice, dipl. ing. građ. Arsen Zoran Tonšić, prokurist.
– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost plaća 90 posto navedenog iznosa, dok će Općina platiti 10 posto i to u 36 jednakih mjesečnih rata, obznanio je Prtenjača.
Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata takve vrste u Zadarskoj županiji na kojemu će se složenim građevinskim radovima u potpunosti sanirati postojeće odlagalište te omogućiti da se novo smeće odlaže na novom odlagalištu, kilometar južnije od postojećeg, zbrinjava po svim zakonskim i sanitarnim standardima, bez negativnih utjecaja na okoliš.
– Provedbom postupka sanacije odlagališta Jagodnja Gornja i izgradnjom novog po svim EU ekološkim uzancama, riješit ćemo veliki problem, istaknuo je Prtenjača dodajući kako je u tijeku postupak odabira nadzora.
– Radovi će započeti od dana uvođenja u posao izvođača od strane nadzornog inženjera, u kolovozu. Rok završetka je 12 mjeseci, odnosno kolovoz iduće godine, kazao je Prtenjača.
Za glavni izvedbeni projekt, idejno rješenje i geodetske usluge već je potrošeno 726.564,50 kuna dok će nadzorni inženjer koštati oko 170 tisuća kuna.
– Sav postojeći, stari otpad će se preseliti na novu plohu, kilometar južnije od postojećeg deponija. Postojeći deponij će se u potpunosti sanirati, navodi Prtenjača.
Nakon iskopa, izgradnje nepropusnog brtvenog sloja i preseljenja starog otpada na novu plohu s četiri kazete, nastavilo bi se s odlaganjem komunalnog otpada do zatvaranja odlagališta otpada koje bi uslijedilo nakon puštanja u rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima.
Dobra cijena, dobar izvođač
– Prednost ove opcije je činjenica da se sav otpad, stari i novoodloženi nalazi na adekvatno uređenom temeljnom brtvenom sloju čime se u potpunosti otklanja mogućnost negativnog utjecaja procjednih voda na okoliš, objašnjava Tonšić iz G.T. Trade.
Dokumentacija za nadmetanje je iznosila čak 132 stranice, a troškovnik na 99 stranica.
– Zbog izuzetnog značaja projekta ništa nismo prepustili slučaju, postupak javne nabave je provodila ovlaštena revizijska kuća, govori Prtenjača.
Na postupak javne nabave pristiglo je šest ponuda, a procjena od 16,3 milijuna kuna je srušena gotovo 50 posto i to na iznos od 9,16 milijun kuna.
– Vidim vas prvi put u životu i odmah ističem bojazan za tako nisku postignutu cijenu s obzirom na procijenjenu vrijednost radova, zabrinuto će Prtenjača na što mu je Tonšić odgovorio:
– Nema razloga za zabrinutost, u ovom smo poslu već 12 godina i dobro smo sve ukalkulirali, uvjerava Tonšić.
Glavni izvođač radova G.T. Trade d.o.o. Split ima zaista zavidne reference.
– Trenutno radimo sanaciju odlagališta sv. Kuzam na Pagu, Caska u Novalji, Hrastinka u Murskom Središću i Antunovac kod Osijeka. Na ovom području smo sanirali odlagalište Kličevica kod Benkovca, uz autocestu A1, nabraja Tonšić.
Načelnik Prtenjača zaključio je kako će se realizacijom ovog krucijalnog projekta pridonijeti očuvanju prirodnih vrijednosti, biološke i krajobrazne raznolikosti na području Općine, zaključio je Prtenjača.