Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarska županija u samom vrhu, ali prosjek joj kvare gradovi i općine

05.07.2016. 22:00
Zadarska  županija  u samom  vrhu, ali   prosjek  joj kvare  gradovi i  općine


Niti jedan od pet traženih dokumenata u Zadarskoj županiji nisu objavili Grad Nin i općine Bibinje, Jasenice, Kolan, Lišane Ostrovičke, Pašman, Stankovci, Škabrnja i Vrsi – pokazalo je istraživanje IJF-a
Gradovi i općine Zadarske županije i ove su godine “pali” na  testu transparentnosti, a prosjek su pokvarili i Županiji koja je uobičajeno u samom vrhu po transparentnosti. Proizlazi to iz istraživanja Instituta za javne financije (IJF) koji je brojčanim ocjenama od nula do pet ocijenio transparentnost lokalnih jedinica prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenim na njihovim službenim mrežnim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016. godine.
Ocjena transparentnosti Instituta za financije temelji se na pet  ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015. te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016., a  u obzir su uzimani samo dokumenti koji  su bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja  mrežne stranice, ali ne i naknadno objavljene dokumente.
Općine zaostaju
Ukupni rezultati koje su dobili pokazali su da su županije kao jedinice  područne samouprave vrlo transparentne s prosječnom ocjenom 4,3.  Gradovi, koji zaostaju za županijama, prosječno su ocijenjeni s 3,05, dok  su  općine, kao izrazito netransparentne,  dobile prosječnu ocjenu od  2,04. Istraživači su došli do podataka kako čak devet gradova i gotovo petina općina u Hrvatskoj nisu objavili niti jedan dokument, a među njima  su i Grad Nin te općine Bibinje, Jasenice, Kolan, Lišane Ostrovičke,  Pašman, Stankovci, Škabrnja i Vrsi.
Istraživački tim IJF-a iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina, a nakon najnovijeg istraživanja  zabrinjavajućim su ocijenili što lokalne jedinice, osim županija, i dalje u  znatno manjoj mjeri ne objavljuju prijedlog proračuna nego izglasani  proračun čime građane stavljaju pred gotov čin, jer ne mogu sudjelovati  u njegovu planiranju. Utvrđeno je i kako općine nedovoljno i nepravovremeno objavljuju polugodišnja i godišnja izvješća o izvršenju proračuna pa građani ne mogu kontrolirati prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava.
Grad Zadar najbolji
Od jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji rezultati istraživanja pokazali su da je jedino Grad Zadar imao svih pet objavljenih  proračunskih dokumenata, a niti jedna općina. Četiri objavljena proračunska dokumenta u našoj županiji imale su općine Kali, Gračac, Privlaka, Starigrad i Sukošan, dok su po tri dokumenta objavili Sveti Filip i  Jakov i Vir. Svega dva od pet dokumenata objavili su gradovi Benkovac i  Biograd na Moru te općine Novigrad, Polača, Poličnik, Preko, Sali i Zemunik Donji, a tek jedan dokument na svoje mrežne stranice postavili  su gradovi Obrovac i Pag te općine Kukljica, Pakoštane, Posedarje i  Ražanac.
Zbog ovako loših rezultata gradova i općina, ovo istraživanje Zadarsku  županiju koja je jedna od ukupno 11 županija s objavljenih svih pet dokumenata, gledano prema jedinicama lokalne samouprave,  svrstava  među najnetransparentnije županije u Hrvatskoj, odnosno samo ispred  Splitske županije i Osječko-baranjske. 
Transparentni proračuni, ističu iz IJF-a, omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu  te smanjuju mogućnost korupcije.