Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žunić želi medalju

05.07.2016. 22:00
Žunić želi  medalju


– Nisam došao na Europsko prvenstvo stagnirati ili nazadovati, a svaki korak naprijed je medalja – kazao je Žunić
Nizozemski Amsterdam domaćin je 23. Europskog prvenstva u atletici na kojemu će sudjelovati 11 hrvatskih predstavnika.
Hrvatska ima jaku ekipu na bacanju kugle, a kandidat za medalju je i  Zadranin Stipe Žunić, koji je prije dvije godine na EP u Zurichu umalo  ostao bez medalje zauzevši četvrto mjesto s osobnim rekordom od  20.68m, brončani Poljak Tomasz Majewski “pobjegao” mu je za samo 15  centimetara.
– Ne želim se razbacivati izjavama kao što su idem po medalju, ili bez  medalje se ne želim vraćati kući, ali isto tako mogu reći da ne idem opet  po četvrto mjesto. Nisam došao na Europsko prvenstvo stagnirati ili nazadovati, a svaki korak naprijed je medalja – rekao je optimistični Žunić,  koji i sam ističe kako je dobro trenirao, kako se osjeća dobro i kako dobro  baca. Na posljednjem mitingu je bacio 20.70, što mu je bio i osobni rekord na otvorenom. To je bila najbolja najava Europskog prvenstva.
Realna medalja
– Ako sve bude u redu u kvalifikacijama, ako budem imao svoje najbolje izdanje u finalu, onda medalja nije nerealna. Bilo kojeg sjaja. No, isto  tako ovakva velika natjecanja su uvijek posebna priča. I nije lako nastupati na njima. U kvalifikacijama imaš samo tri hica, a to je malo. Ali smatram se spreman i psihički i fizički i vjerujem da mogu napraviti dobar  rezultat.
Osim njega valja istaknuti i mladog Filipa Mihaljević, koji je ove godine skrenuo pozornost na sebe osvojenom brončanom medaljom na  Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu u ožujku, a prije mjesec  dana je u Eugeneu postavio novi osobni rekord na otvorenom sa 20.71m.  Nastupit će i veteran Nedžad Mulabegović, koji će za cilj imati pokušati  ispuniti normu za svoje četvrte OI. Kvalifikacije bacača kugle na programu su u subotu od 13 sati, a finale je u nedjelju u 17.30.
Perković po četvrto zlato
Kao i inače, najviše se očekuje od hrvatske rekorderke u bacanju diska  Sandre Perković, koja će u Amsterdamu pokušati osvojiti četvrti uzastopni kontinentalni naslov, nakon Barcelone 2010., Helsinkija 2012. i Zuricha 2014. godine. Aktualna olimpijska pobjednica i svjetska doprvakinja  Perković i ove je sezone u odličnoj formi, pobijedila je na sva četiri mitinga “Dijamantne lige”, a vlasnica je i najboljeg rezultata sezone od 70.88  metara kojega je postigla na mitingu u Šangaju. Taj je rezultat za samo 20  centimetara slabiji od njenog osobnog rekorda kojega je postigla na posljednjem EP u Zurichu.
– Ja sam svoje pripreme odradila dobro, zadovoljna sam i pozitivnog  duha idem u Amsterdam – kratko je najavila svoj nastup na EP Perković.
Najveće konkurentice Perković za novo zlato bit će Njemice Julia Fischer i Nadine Mueller, no po ovogodišnjim rezultatima obje prilično zaostaju, najbolji hitac Fischer je 68.49m, a Mueller 65.79m.
Medalju na posljednjem EP osvojila je i Ana Šimić (26) u skoku u vis,  ona je prije dvije godine u Zurichu do bronce stigla s osobnim rekordom  od 1.99m. I ove je godine Šimić u odličnoj formi prije EP-a, prije 10-ak  dana je u njemačkom Buehlu postavila novi najbolji rezultat sezone sa  1.96m što joj daje realne izglede da se upusti u borbu za medalje pogotovo što u Amsterdamu neće nastupiti najbolja Europljanka ove godine,  Poljakinja Kamila Lićwinko, koja je preskočila 1.99m. Bolje rezultate od  Šimić imaju samo Talijanka Desiree Rossit, Ukrajinka Oksana Okuneva i  Bugarka Mirela Demireva, sve su preskočile samo jedan centimetar više  od naše visašice, a u borbu za medalje mogla bi se upustiti i dvostruka  europska prvakinja (2012, 2014), španjolska veteranka Ruth Beitia (37)  iako ove sezone nije preskočila letvicu na visini većoj od 1.93m.
Bez Blanke
Hrvatska rekorderka u visu Blanka Vlašić propustit će zbog ozljede  treće EP zaredom, europska prvakinja iz Barcelone 2010. i aktualna  svjetska doprvakinja odlučila se u potpunosti koncentrirati za nastup na  Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5-21. kolovoza).
U skoku s motkom nastupit će talentirani Osječanin Ivan Horvat (22),  on s preskočenih 5.62m ove godine zauzima 18. mjesto među Europljanima, ali je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Pekingu pokazao kako ga motiviraju velika natjecanja, jer je upravo na SP postavio novi  osobni rekord sa 5.70m.
Od hrvatskih atletičara koji će nastupiti u Amsterdamu olimpijsku  normu za Rio ima još i Sara Kolak, koja je ove godine dva puta popravljala hrvatski rekord u bacanju koplja koji sada iznosi 62.75m, a taj ju rezultat svrstava na 13. mjesto među Europljankama ove godine, pa se i od  nje može očekivati borba za ulazak u finale.
Blizu ostvarivanja norme za OI su još i Ivana Lončarek na 100 metara s  preponama, njezin najbolji rezultat ove sezone je 13.09, a norma je 13.00  sekundi, te Valentina Mužarić u bacanju kugle, ona je ove godine bacila  17.37m, a norma je 17.75m.
U Amsterdamu će po prvi puta na velikom natjecanju nastupiti i Mateo Ružić na 400 metara te Alena Hrušoci na 400 metara s preponama.  Oni će u Amsterdamu prvenstveno stjecati iskustvo, ali bi se možda mogli probiti i do polufinala u svojim disciplinama.