Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dočekati Šibenik na krilima pobjede nad “bilima”

Autor: Drago Bajković

05.08.2009. 22:00
Dočekati Šibenik na krilima pobjede nad “bilima”

Foto: Vedran SITNICA



Nikada Zadru nije bilo lako sa Šibenikom, ali ipak ih se pobjeđivalo, pa ne vidimo razloga da tako ne bude i u subotu navečer. U svakom slučaju pobjeda s Poljuda bila bi u punom smislu materijalizirana ako bi Zadar svladao Šibenik
Cibaliju više nitko ni ne spominje, a i kako bi. Zadar je u 2. kolu Prve HNL napravio najveće iznenađenje, na Poljudu je Šaranovićevim zgoditkom prvoligaš sa Stanova došao do prva tri boda u ovome prvenstvu. I to do kakva tri boda! Moramo priznati da smo svi, ili gotovo svi, bili skeptici prije te utakmice razmišljajući o tome koliko bi Zadar mogao inkasirati golova na Poljudu. Međutim, tako nije razmišljao ni trener Dalibor Zebić, ni njegova momčad. Bili su svjesni da je ulazak u prvenstvo bio katastrofalan, ali da visoki poraz na Stanovima od Cibalije nije bio realan s obzirom na prikazanu igru. Jer da su Zadrovi napadači u prvom poluvremenu tog dvoboja iskoristili barem jednu prigodu, utakmica bi vjerojatno otišla drugim tokom. Onim koji je puno povoljniji za Zadar.
Hrabro kontra Hajduka
Dugo je trener Zebić prije odlaska u Split najavljivao da je to možda najbolji trenutak da se ode “bilima” u goste. Jer su mislima već okrenuti Žilini, a Zadar gotovo nisu spominjali u najavama za tisak. To je dodatno motiviralo Zebićevu momčad kojoj i nije trebalo previše motiva, nula na njihovom kontu bila je veliki poticaj. Zebić se u toj takmici vratio koncepciji s tri igrača u zadnjoj liniji s bedemom ispred nje, a Miše je postavio igru s tri izrazito ofenzivna veznjaka što je iza njihovih leđa davalo puno prilika za kontre. Jedna od njih je Zadru donijela tri boda, a zašto ne naglasiti da su Zadrani te večeri, da nije bilo raspoloženog Subašića, mogli do vrha napuniti Hajdukovu mrežu. Zadrani su ponovno smijenili Hajdukova trenera, Mišu. Točnije, on je poput Vučevića prošlog proljeća odstupio nakon poraza od momčadi sa Stanova. Ovo pobjedom Zadrani su skočili na 7. mjesto prvoligaške ljestvice, a Hajduk je na neslavnom 12. mjestu.
Dinamo je i u prošlom kolu bio nezaustavljiv, s 4:0 je pregaženo Međimurje. Time su “modri” ostali na vrhu ljestvice s istim brojem bodova kao i Cibalia koja je kod kuće svladala Slaven Belupo. Vinkovčani su zasad hit prvenstva. Momčad Stanka Mršića s dvije je pobjede na stopostotnom učinku kao i ona Krunoslava Jurčića. Samo što bi Dinamo vjerojatno sve dao za Ligu prvaka koju su i ove sezone prelagano propustili nespretnim porazom na Maksimiru od Red Bulla. U prošlome kolu pobjede su zabilježili Inter i to na gostovanju u Kranjčevićevoj te Istra na svom terenu protiv Lokomotive. Inter je s tom pobjedom na četiri boda i zauzima četvrto mjesto, dok je Zagreb s dva poraza krenuo u ovo prvenstvo. U prošlom kolu dogodila su se tri remija – Rijeka je s Varteksom remizirala u Varaždinu, Šibenik i Osijek su podijelili bodove na Šubićevcu, a Karlovac i Croatia su odigrali bez pogodaka.
Šibenik može pasti
Zadrani u trećem kolu na krilima gostujuće pobjede nad Hajdukom dočekuju susjede iz Šibenika. Šibenčani zasad ne znaju za poraz, na kontu imaju četiri boda što znači da su jednom pobijedili, a jednom remizirali. Možda je najbolje vrijeme da na Stanovima osjete i kako izgleda poraz. Nikada Zadru nije bilo lako sa Šibenikom, ali ipak ih se pobjeđivalo, pa ne vidimo razloga da tako ne bude i u subotu navečer. U svakom slučaju pobjeda s Poljuda bila bi u punom smislu materijalizirana ako bi Zadar svladao Šibenik. I nastavak prvenstva izgledao bi puno ljepši i lagodniji. U sljedećem kolu vodeći Dinamo će u goste Croatiji iz Sesveta i to će po svemu sudeći biti još jedna pobjeda modrih. Cibalia će na neugodno gostovanje kod Intera i u toj utakmici sva tri znaka su moguća. Rijeka će na svojoj Kantridi dočekati Zagreb koji još nije osvojio niti bod. Hajduku opet neće biti nimalo lako, u sljedećem kolu gostuje kod neugodnih Koprivničanaca. “Bilima” je to uvijek bilo jedno od najtežih gostovanja. Nadajmo se da je trener Kalinić uspio u nekoliko dana, koliko je na klupi Hajduka, naći formulu za prvu pobjedu Splićana u ovome prvenstvu. Još će u sljedećem kolu koplja ukrstiti Međimurje i Istra, Osijek i Karlovac te Varteks i Lokomotiva. Nema što, bit će to opet zanimljivo kolo. Naravno, navijačima Zadra najzanimljivije će biti ono što će se događati na Stanovima. Nadajmo se da će Šibenik pasti i da će Tornado, kojem svaka čast za veličanstven doček Zadrovih nogometaša nakon pobjede u Splitu, ponovno slaviti do kasno u noć.


Sudi Dalibor Mlakar iz Zagreba


Utakmicu Zadar – Šibenik sudit će sudac Dalibor Mlakar iz Zagreba, pomoćnici će mu biti Tvrtko Jureša (Zagreb) i Mladen Lončar (Virovitica). Četvrti sudac je Goran Proleta iz Opuzena. Što se tiče javnih opomena koje su zasad sakupili igrači Zadra situacija je sljedeća. Opasnost da u sljedećoj utakmici treći žuti karton dobije prijeti samo Anti Puljiću. S jednom javnom opomenom za sada su Erdžan Bećiri, Ivan Ćurjurić, Antonio Ježina, Goran Jozinović, Edin Šaranović i Želimir Terkeš.