Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za malo recesijske kaše

Autor: Mario Padelin

05.08.2009. 22:00


PLODOVI GNJEVA – PRAVI FILM U PRAVO VRIJEME
Baš je lijepo kada hrvatska državna televizija jedan od najboljih ikada snimljenih filmova emitira radnim danom (sreća što sam na godišnjem) i to u dva sata popodne kada zaposlen čovjek radi. Film “Plodovi gnjeva” s Henryem Fondom, čuveni je redatelj John Ford snimio davne 1940. godine i u njemu je vjerno prikazao bijedu koja je u danas tako naprednoj, a tako dekadentnoj Americi, vladala za vrijeme depresije, da ne kažem onu strašnu riječ, recesije. I vidimo tako osiromašene obitelji koje se potucaju od nemila do nedraga u potrazi za poslom, i to ne onim kojim bi se sagradila kuća trokatnica i kupio manji terenac, tek toliko da rodbina na selu ostane zapanjena poluotvorenih usta, već onakav posao gdje nakon radnog dana možeš za zarađene novce jedino kupiti malo kukuruzne kaše za nahraniti gladnu djecu. U isto vrijeme, pojavljuju se tu i neki mračni likovi koji iskorištavaju njihovu bijedu i tjeraju ih da po cijele dane rade za male pare, a ako se netko pobuni odmah ga proglase komunjarom, crvenim ili nekim drugim nadimkom koji je dostatan da dotični završi na policiji koja je naravno u sprezi s eksploatatorima. Sve u svemu, baš nekako mučno, ali i opominjujuće. Zapravo, ovaj je film trebalo pustiti našem narodu navečer nakon dnevnika, tek toliko da zna cijeniti ono što već ima i što je imao prije.
KAKO PONOVITI TUĐI USPJEH
Ima jedna zanimljiva stvar kada je u pitanju serija “Malo misto”. Iako ju je režirao Danijel Marušić, uvijek se za nju govorilo da je to Smojina serija, što je Marušiću jako smetalo i često je izražavao svoje negodovanje u vezi toga. Činjenica je, da je glavna vrijednost bila u Smojinom tekstu, a za redateljske zahvate nikoga nije bilo ni briga. Tim je zabavnije bilo gledati pokušaje koji su slijedili, a koji su trebali ponoviti uspjeh Malog mista, a nisu. Pokušavalo se sa sličnom tematikom, istim redateljem, a konstanta su bili glumci koji su glumili kao da su i dalje u Smojinoj seriji, ali zaludu. Snimili su tako seriju “Čovik i po” (Marušić), grozni film “Ljubav i poneka psovka” (Vrdoljak), a ne zaostaje ni serija “Ča smo na ovom svitu” koju nam u nedeljna popodneva reprizira HRT. Serija je to koju je Marušić napravio po motivima čuvenog “Libra Marka Uvodića”, ali zaludu, jer je razvučena i više djeluje kao neki niz skečeva, ali nesretno i naporno povezanih. Ono što je ipak malo previše, to je glumačka ekipa koja je glumila i u Malom mistu, a posebno je banalno što Dvornik i Krstulovićka opet glume muža i ženu, samo što se ovaj put ne zovu Roko i Anđa, već nekako drukčije. Ali, dobro. Bolje to gledati nego “Čaroliju”.
SIMPATIČNI BOSANCI
Jeste li primijetili kako djeca vole bosanske likove na ekranu. “Naša mala klinika” je imala gomilu uloga, ali svi su samo čekali Šemsu. “Lud, zbunjen, normalan” – ista stvar. Izet, pa opet Izet. I što se oni više glupiraju, to su djeca zadovoljnija. Najnoviji primjer je reklama s Emirom Hadžihafizbegovićem i njegovim telefonom. On glumi Zagrepčana, ali svi vide da je Bosanac, i u tome je i tajna uspjeha. Očigledno je da su nam Bosanci jako smiješni i simpatični, a osobito djeci. Bit će im teško jednog lijepog dana objasniti da smo s njima ratovali.
VULGARNI BOSANCI
Kao što smo već rekli, djeca jako vole seriju “Lud, zbunjen, normalan”, i ne propuštaju gledati svoga Izeta pa je tako bilo i ovoga tjedna. Ali, čudna je bila ova epizoda, toliko čudna, da sam mislio da gledamo neku verziju za punoljetne. Toliko vulgarnih izraza, toliko prostačenja uistinu nisam očekivao. I sama radnja je bila čudna. Neke Nizozemke dolaze u Sarajevo organizirati Gay-paradu, a Izet ih prima u stan. Sve se naravno veže uz njihovu seksualnu orijentaciju, dolazi do nesporazuma i sve bi to bilo dobro da nije strašnog prostačenja koje upražnjavaju naši junaci. Još je strašnije bilo gledati kako se njih dvojica natežu po sobi, jer se jednom zabila igla u prst, a ovaj drugi mu izvlači uz komentare tipa: “Sad ću ti ga izvaditi pa te neće boljeti” ili “čekaj malo ću ti gurnuti pa ćemo svršiti” i sl. Ovaj treći to sluša, misli da se radi o seksu, a ne o vađenju igle iz prsta, pa komentira: – “a u piz. mat., sve se sjeb.lo, još će ispasti da je ovaj peder meni rod, a sve je to u stvari pi…. dim”. Ma ne bih ja sada tu nešto moralizirao, ali činjenica je da ovu seriju gledaju mahom djeca, kojoj kao što sam već rekao, neke stvari treba i objasniti. A kako šestogodišnjaku objasniti što je to Gay-parada, što je to “pi… dim” ili neki od drugih simpatičnih izraza koje govore njihovi omiljeni likovi? Zbilja, kako im objasniti?