Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

5. kolovoza 1990. i 1995. promijenili su hrvatsku povijest

05.08.2011. 22:00
5. kolovoza 1990. i 1995. promijenili su hrvatsku povijest


Mi, hrvatski redarstvenici s jednakim se ponosom sjećamo 5. kolovoza 1995. i 5. kolovoza 1990. godine. Stvorena je prije 21 godinu prva legalna oružana postrojba u Domovinskom ratu, kazao je Đurđević
U zgradi Hrvatskog narodnog kazališta Zadar održana je svečana akademija povodom 21. obljetnice osnivanja udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”. Te već davne 1990. godine u Zagrebu su osnovane dvije bojne koje je činilo oko 1.800 dragovoljaca. Među njima, njih oko stotinu pristiglo je sa zadarskog područja. Već u rujnu 1990. godine suzbijena je pobuna Srba na Banovini, a otada bojne sudjeluju na svim bojištima diljem Hrvatske. Njima je pripadao i Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata, kao i prvi poginuli zadarski redarstvenik, Franko Lisica.
Među okupljenima na Akademiji bili su gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić, kontraadmiral Ante Urlić u ime Vlade RH, Zoran Komar u ime državnog tajništva RH, potom Darko Car, načelnik PU zadarske i izaslanik ministra Tomislava Karamarka, saborska zastupnica Ana Lovrin…
Prvi se okupljenima obratio predsjednik zadarske podružnice Udruge, Rajko Đurđević.
– Mi, hrvatski redarstvenici s jednakim se ponosom sjećamo 5. kolovoza 1995. i 5. kolovoza 1990. godine. Stvorena je prije 21 godinu prva legalna oružana postrojba u Domovinskom ratu. Bili smo jedina oružana formacija koja je štitila novoizabranu vlast na čelu s predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, kazao je Đurđević napomenuvši kako je u svibnju iste godine Hrvatskoj oduzeto oružje teritorijalne obrane. U kolovozu su pripadnici krenuli prema Kninu kako bi zaustavili pobunu srpskog stanovništva, koje je postavilo balvane na glavnim cestama. Presreli su ih MIG-ovi JNA i vratili su se u Zagreb.
Zdravko Lončar, predsjednik udruge “Prvi hrvatski redarstvenik” podsjetio je na trenutak osnivanja udruge koji je odigrao važnu ulogu u povijesti suverene Hrvatske.
– Takav trenutak događa se jednom i ne bi bilo dobro da se događa dvaput. Izborili smo slobodu, a nadam se da je buduće generacije neće izgubiti. Svi oni koji su pristigli u Zagreb iz svih dijelova Hrvatske i svijeta osjetili su nešto – osjetili su zov Domovine. Ostvarili su snove predaka, a bojim se da to danas neki ne shvaćaju i pokušavaju marginalizirati. Ne dajmo se smesti, kao što se nismo dali smesti tih dana kada su nam životi bili u pitanju. Svaki se dan moramo boriti za bolju Hrvatsku, istaknuo je Lončar.