Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Milan i Levačić, odličan Adžić

05.08.2011. 22:00
Milan i Levačić, odličan Adžić


Drugo i treće vrijeme u apsolutnoj ženskoj konkurenciji ostvarile su Lucija Aralica (Donat) i Tea Kadić – mlada plivačica koja je osvojenom broncom uspješno obranila boje PK Zadar
Plivači – dalekoprugaši i ove su godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježili radno. Na obljetnicu “Oluje” more u zadarskom kanalu jučer su pjenila 94 natjecatelja, sudionika 39. izdanja Plivačkog maratona Preko – Zadar, a najbrži među njima ponovno su bili Marin Milan i Dina Levačić iz Kluba daljinskog plivanja Split – pobjednici u apsolutnoj muškoj i ženskoj kategoriji. Tradicionalnu 4,4 km dugu dionicu od rive u Preku do plivališta Kolovare 17-godišnji je Kaštelanin svladao za 52 minute i 55 sekundi te se tako treću godinu za redom popeo na najviše postolje.
– Zadovoljan sam uvjetima na stazi koji su bili savršeni, a isto tako i s nastupom. Budući da me u nedjelju očekuje važna Grand prix utrka u Srbiji, ove sam godine odlučio plivati lakšim tempom: ne pokušavati oboriti rekord, no svejedno sam ostvario vrlo dobar rezultat – izjavio je maratonac koji je 2009. dionicu isplivao za 51:43, čime popravio deset godina star zajednički rekord Stjepana Ptičara i Alena Trobonjače.  
Milan je i ove godine bio uvjerljiv: prvim je pratiteljima pobjegao za više od šest minuta, no zato se zanimljiva i neizvjesna borba vodila za poredak od drugog do četvrtog mjesta. U izdvojenoj grupi od tri plivača našli su se domaći predstavnik i član KDP Donat – Dražen Adžić, Danijel Čitar (KDP Poreč) i Matija Luka Rafaj (KDP Split). Potonji je pred ulazak u cilj prvi pokazao znakove umora, dok je Adžić u klasičnom fotofinišu pretekao Čitara. Cilj je dotakao nakon okruglih 59 minuta. Godinama u inat 40-godišnjak je pokal za drugoplasiranog plivača zaslužio slaveći ispred više nego dvostruko mlađih suparnika (oba 1997.).
– Izgleda da sam ja poput viskija – što stariji to bolji – kazao je plasmanom odobrovoljeni Adžić te dodao:
– Cijelo vrijeme sam pratio Rafaja i Čitara i čuvao snagu za finiš. Odlučio sam potegnuti najbolje što mogu, pa što bude. Na kraju sam presretan ostvarenim rezultatom. Uvijek me veseli sudjelovanje na maratonu Preko – Zadar, a ove godine posebno jer sam stazu isplivao za manje od sat vremena. Uvjeti su bili idealni, no moram priznati da se nisam nadao da ću popraviti osobni rekord na ovoj dionici. Drago mi je da sam pokazao da se i dalje mogu nositi s mlađom konkurencijom.
Uz Adžića, odličnim se rezultatom može pohvaliti još jedan Zadranin. Niko Jurlina (1995.), mladi vaterpolist Zadra 1952, zauzeo je peto mjesto u ukupnom poretku s isplivanih 1:00:25 te se tako drugu godinu za redom svrstao među prvih 10. Šesti je bio Mate Nižić (KDP Primorje), nakon kojeg je mnogobrojna publika na bazenu Kolovare pozdravila i prvoplasiranu u apsolutnoj ženskoj kategoriji. Dini Levačić je za preplivati zadarski kanal trebalo 1:03:30, a spomenuti joj je rezultat drugu godinu za redom donio naslov pobjednice.
– U nedjelju me očekuje nastup u Šapcu pa sam ovaj maraton odlučila iskoristiti za dobar trening. Čuvala sam snagu i nisam dala maksimum. Drago da je sam i na taj način uspjela stići do pobjede – govori mlada Splićanka.
A do mjesta na postolju stiglo je još dvoje domaćih predstavnika. Drugo i treće vrijeme u apsolutnoj ženskoj konkurenciji ostvarile su Lucija Aralica (Donat) i Tea Kadić – mlada plivačica koja je osvojenom broncom uspješno obranila boje PK Zadar, kluba organizatora maratona zaslužnog za održavanje kontinuiteta najstarijeg natjecanja ovog tipa u Hrvatskoj.


Plivali i osmogodišnjaci


Od 96 prijavljenih, na maratonu su se ove godine predstavila ukupno 94 plivača. Najmlađi među njima bili su: osmogodišnjakinje Tonka Krstić i Azra Martinović iz PK Zadar, odnosno devetogodišnji Božo Puhalović, njihov klupski kolega. Plivači s najviše staža bili su Zadrani: Nicollo Dellavia (1944.) i Silva Masnov (1971.).