Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pridraga dobiva sportsku dvoranu

05.08.2011. 22:00
Pridraga dobiva sportsku dvoranu


Novigrad, Pridraga i Paljuv sve su ljepša i bolja mjesta. Mi ćemo i dalje nastaviti na tom tragu, evo uskoro ćemo potpisati dva važna sporazuma. Jedan za završetak rive i ceste u Novigradu i drugi za izgradnju sportske dvorane u Pridrazi. A bit će tu zasigurno još niz projekata, kazao je Kalmeta
Polaganjem vijenaca u čast poginulim braniteljima u Novigradu, Paljuvu i Pridrazi, zatim svečanom sjednicom i dodjelom godišnjih nagrada u srijedu je na novigradskim Škalinama obilježen Dan Općine Novigrad. Na sjednici su prisustvovali Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, Zoran Šikić, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Branko Kutija, saborski zastupnik, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Damir Valčić, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Marko Buljat, zamjenik načelnika PU zadarske, Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Zadra, Slobodan Kaštela, tajnik HAZU-a te domaćini Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, Reno Sinovčić, predsjednik Općinskog vijeća te ostali vijećnici.
Nakon himne u izvedbi malog Tomislava Badarića i minute šutnje, prisutne je pozdravio Reno Sinovčić, predsjednik Općinskog vijeća.
Domoljublje i razvoj
– Ovdje u Općini koja se sastoji od Novigrada, Pridrage i Paljuva već 16 godina sve odluke donosimo zajedno, konsenzusom. Nikad nema trzavica ni problema i sva mjesta su ravnopravna, što može biti na ponos čitavoj Zadarskoj županiji, rekao je Sinovčić, dodavši da se u Općini svake godine otvara barem jedan novi veliki projekt.
O projektima, postignućima i ciljevima nešto je više rekao načelnik Joso Klapan.
– Sjećamo se kako smo poslije Oluje ovdje zatekli pustoš. I nakon prognanstva, povratka, obnove kuća, što je bilo teško vrijeme za nas, i dalje se susrećemo s brojnim problemima. Ipak, uspjeli smo ove godine zaokružiti jednu veliku cjelinu. Uspjeli smo vodovod u Novigradu i Pridrazi napokon priključiti na Zrmanju. Kada smo 1997. godine krenuli u to, davali su nam male šansa jer je to veliki pothvat. Ipak smo uspjeli u tome. Nadamo se da će ovih dana krenuti i projekt priključivanja Paljuva na vodovodnu mrežu iz smjera Smilčića da i Paljuv konačno dobije vodu, rekao je Klapan.
Župan Stipe Zrilić rekao je da su ovi dani puni događanja vezanih za Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti.
– To su dani kada podižemo svoje domoljublje i neka ga podižemo jer ono je jedno od temeljnih vrijednosti svakog naroda. Bez domoljublja narod nema ni identiteta. Osamostaljenjem Hrvatske dobili smo priliku odlučivati sami. Novigrad je to dobro iskoristio i jedna je od boljih i aktivnijih općina u županiji. Tko govori o ukidanju općina, ne bi to trebao olako shvatiti jer zašto dirati ono što dobro funkcionira, rekao je Zrilić, dodavši da Županija pomaže Općini Novigrad u zdravstvu, školstvu, cestovnoj infrastrukturi…
– Za to su zadužena i resorna ministarstva, a posebno prisutni ministar. Zahvaljujemo im svima. Kriza je i nisu laka vremena, ali ulazimo uskoro u Europsku uniju i to je politički okvir unutar kojeg možemo napredovati, kazao je Zrilić.
Perspektivna općina
Ministar Božidar Kalmeta istaknuo je da svake godine s posebnim zadovoljstvom dođe u Novigrad u povodu proslave Dane Općine.
– Ovaj, možemo kazati, grad ima prebogatu kulturnu i povijesnu baštinu, dao je mnogo vrsnih intelektualaca, sveučilišnih profesora, sportaša, vrijednih ljudi. Ovdje je uvijek bilo sjedište nacionalne svijesti i Novigrad je dao svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu. Zbog svega toga, a posebno zbog budućnosti i perspektive koju ima, treba i dalje raditi ono što Općina radi – stvarati i izgrađivati sve ono što će pridonijeti turizmu, poljoprivredi, ribarstvu, sve u funkciji otvaranja radnih mjesta, razvoja mjesta i bolje kvalitete života, rekao je Kalmeta.
Kazao je nadalje da se općinskim dužnosnicima treba odati priznanje za sve učinjeno.
– Radi se uz pomoć Županije, ministarstava, Vlade, ali put do realizacije počinje ovdje. Novigrad, Pridraga i Paljuv sve su ljepša i bolja mjesta. Mi ćemo i dalje nastaviti na tom tragu, evo uskoro ćemo potpisati dva važna sporazuma. Jedan za završetak rive i ceste u Novigradu i drugi za izgradnju sportske dvorane u Pridrazi. A bit će tu zasigurno još niz projekata, kazao je Kalmeta.
Na kraju su dodijeljene godišnje nagrade Općine Novigrad, nagrade za životno djelo i zahvalnice, a cijeli program upotpunili su nastupi domaćih kulturnih udruga – Mandolinskog orkestra Osnovne škole Novigrad, KUD-a Fortica Novigrad, KUD-a Luzarica Pridraga i klape Težaci iz Paljuva.


U Paljuv napokon dolazi voda?


Načelnik Klapan je naveo završene i započete projekte u tri mjesta Općine.
– Od prošle godine u Novigradu je obnovljena srednjovjekovna crkvica sv. Kate i oko nje uređen park s mediteranskim biljem, što je novi turistički biser Novigrada. Nova riva s odvodnjom i javnom rasvjetom jedan od velikih projekata koji je dugo trajao, ali sada je prekrasna šetnica s baroknom rasvjetom. Za mjesec dana, Novigrad će među prvima na Jadranu imati cjelokupni sustav odvodnje. Nadalje, obnovili smo stepenice koje vode na tvrđavu Forticu, što je velika stvar u turističkoj ponudi, kazao je Klapan.
U Pridragu je voda dovedena u svaki zaseok, nastavlja Klapan.
– Sada slijedi priključivanje kuća na mrežu. Uređeno je i groblje pokraj stare crkve sv. Martina i mislim da je na to ponosan svaki Pridražanin, jer tužni trenuci sprovoda mogu prolaziti u dostojanstvenom okruženju. U Pridrazi planiramo izgraditi i sportsku dvoranu, što bi moglo pridonijeti, između ostalog, i turizmu u zimskim mjesecima. U Paljuvu Zadarska nadbiskupija gradi crkvu, a i nakon dva natječaja koja su loše završila, napokon se ide u projekt vodovodne mreže. Nadam se da ćemo uspjeti uskoro izgraditi i boćalište u Paljuvu, rekao je Klapan.
Istaknuo je i ponos Općine na novigradsku Etnografsku zbirku, Knjižnicu i čitaonicu Novigrad, sve sportske klubove i njihove rezultate te na rad kulturno-umjetničkih udruženja u cijeloj općini.




Godišnje nagrade


Godišnju nagradu Općine Novigrad dobili su Slavko Kokić, dugogodišnji predsjednik KUD-a Luzarica koji djeluje od 1998. godine, Luka Klapan, koji je snimio dva dokumentarna filma o Pridrazi “Ruke od kamena” i “Pridraški fragmenti” te Zoran Klapan, predsjednik Društva rekreacije Paljuv, koji je organizirao 17. hrvatski festival športske rekreacije na selu u srpnju u Paljuvu.
Joso Klapan i Reno Sinovčić uručili su i zahvalnice Stipi Zriliću, Zoranu Šikiću i Božidaru Kalmeti.


Nagrade za životno djelo


Nagrade za životno djelo dobili su Mate Buterin, Boris Ivčić i grupa od 13 branitelja iz Paljuva. Mate Buterin nagradu dobiva posthumno, zbog njegovanja tradicijske kulture i običaja Novigrada. Bio je član KUD-a Novigrad i predsjednik pucačkog društva Ban Butko Kurjaković te predsjednik Aktiva dobrovoljnih davatelja krvi iz Novigrada. Aktivno je sudjelovao u očuvanju crkvenog pučkog pjevanja i pokladnih običaja. Nagradu je primio njegov sin Grgo Buterin.
Boris Ivčić je dugogodišnji šef poslovnice Hrvatske elektroprivrede u Novigradu. Ivčić je uvijek brzo uklanjao česte kvarove uzrokovane udarima bure. Osim toga, aktivno je sudjelovao u radu nogometnog kluba, organizaciji ribarskih fešta, igara povlačenja konopa… Nagradu je, umjesto Borisa, preuzeo njegov sin Hrvoje Ivčić.
Zbog spašavanja 14 života civila 1991. godine, nagradu za životno djelo dobili su branitelji iz Paljuva: Blaž Beretin, Ante Baraba Čiča, Nenad Baraba, Marijan Baraba, Ive Baždarić, Stipe Baždarić, Ivica Buterin Pujo, Živko Buterin Žuo, Dragan Buterin, Stipe Buterin, Nikola Nekić, Brane Buterin i Ratko Klapan.