Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Raste zanimanje za školovanje borbenih pilota

05.08.2011. 22:00
Raste zanimanje za školovanje borbenih pilota


Kandidati iz sustava HV-a koji ne smiju biti stariji od 23 godine, a školuju se po EU-standardima koji se primjenjuju u teoretskoj nastavi
U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnice VRO “Oluja” Oružane snage Republike Hrvatske organizirale su Dan otvorenih vrata. Tehniku i sredstva Hrvatskog ratnog zrakoplovostva i protuzračne obrane građani su u četvrtak, od 9 do 18 sati, mogli razgledati u vojarni “Zemunik”.
Na pisti su bili izloženi zrakoplovi iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a: ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, Airtractor AT 802 A i Canadair CL 415. U drugom dijelu vojarne, posjetitelji su mogli pogledati eksponate muzeja zrakoplovostva na otvorenom. Riječ je o zrakoplovima tipa Galeb, Kraguj, MiG 21 UMD, Utva 66 te helikopteru Mi8 koji su se koristili u Domovinskom ratu i prije njega. Izloženi su bili i ruski PZO sustavi SA 6 Kub, NATO oznake “Gainful” i SA 2 Dvina, NATO oznake Guideline te stari trocjevci 20/30. U HV-u priznaju da otkad oružane snage organiziraju ovakve manifestacije otvorenih vrata, pojačano je i zanimanje za službu u oružanim snagama.
– Za razliku otprije 6-7 godina, posljednje dvije godine bilježimo rast zanimanja za zvanje borbeni pilot. Sigurno je da su dijelom tome pridonijele i ovakve manifestacije koje populariziraju oružane snage, prije svega ratno zrakoplovstvo. Također, trend se poboljšao jer odabir kandidata vršimo od zainteresiranih pripadnika HV-a koji su iskazali želju za školovanjem, rekao je pilot helikoptera bojnik Marin Klarin.
Kandidati iz sustava HV-a koji ne smiju biti stariji od 23 godine, a školuju se po EU-standardima koji se primjenjuju u teoretskoj nastavi. Teorija može trajati od šest mjeseci do godinu dana, praktična nastava se obavlja po programu HRZ-a. Kako to u konačnici izgleda u četvrtak su ponovno prikazali akrobatski piloti skupine Krila Oluje kojima je nastup pred mnogobrojnom publikom na pisti zračne baze Zemunik bio dobar trening pred nastup na središnjoj proslavi “Oluje” u Kninu.


Američki Herculesi na aerobazi


Nekoliko stotina metara pored static-displaya HRZ-a, smjestila su se i dva Herculesa C-130 američkih zračnih snaga. Kao što je otprije poznato, vojarna Zemunik uređuje se po programu Host Support Nation, kao jedina NATO perspektivna baza u RH. Prema tom programu, zračna baza Zemunik mora biti spremna za prihvat i otpremu savezničkih zrakoplova među kojima su bili i ovi. Neslužbeno doznajemo da je riječ o podvrsti DC 130 koja se koristi za kontrolu bespilotnih letjelica koje se koriste pretežito za nadgledanje i izviđanje. Pristup Herculesima u četvrtak nije bio dopušten za posjetitelje baze Zemunik.