Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crvena luka – turistička investicija od 20 milijuna eura

Autor: Velimir Brkić

05.08.2012. 22:00
Crvena luka – turistička investicija od 20 milijuna eura

Foto: Velimir BRKIĆ



Uz podizanje kategorizacije naselja s dvije na četiri zvjezdice, završetkom radova nova Crvena luka brojit će oko 900 kreveta u 330 smještajnih jedinica. Od toga će u turističkim vilama biti 388 postelja, a u hotelsko-apartmanskom dijelu naselja preostalih 500 kreveta, navode u Crvenoj luci d.d.


Iako je otvaranje resorta Crvena luka Bay pokraj Biograda na Moru bilo predviđeno do početka ovogodišnje turističke sezone, šest godina nakon što su poznato turističko naselje preuzeli rođaci bivšeg talijanskog premijera Romana Prodija i dvije godine od početka radova na rekonstrukciji, proteklog tjedna otvoreno je tek za kupače.
Buduće luksuzno naselje
Za parkirališno mjesto i dolazak u jednu od najljepših pješčanih uvala u Dalmaciji potrebno je platiti 30 kuna.
– Završeno je oko 70 posto predviđenih radova, rekla nam je Anamarija Ćurković iz Crvene luke d.d., prenoseći odgovore direktora Luigija i Piera Paola Prodija.
Crvena luka, buduće luksuzno naselje za odmor, je vrlo zanimljiv turistički zalogaj. Na vrhuncu glavne turističke sezone teški građevinski strojevi na ulazu u Crvenu luku miruju. Gradilište hotela na kojem su završeni grubi radovi ograđeno je sigurnosnom ogradom dok se nekadašnje srce turističkog naselja restoran i klub nisu ni započeli obnavljati. Rezidencijalni kompleks s jugoistočne strane koji obuhvaća apartmane s balkonom i vile, uglavnom je u potpunosti završen, preostalo je urediti vrtove i okoliš.
– Obnova turističkog naselja Crvena luka vrijedna je 20 milijuna eura. Uz podizanje kategorizacije naselja s dvije na četiri zvjezdice, završetkom radova nova Crvena luka brojit će oko 900 kreveta u 330 smještajnih jedinica. Od toga će u turističkim vilama biti 388 postelja, a u hotelsko-apartmanskom dijelu naselja preostalih 500 kreveta, navode.
Turističko naselje Crvena luka izgrađeno je još 1964. godine, a do 2002. godine vodio ga je zadarski Turisthotel s kategorizacijom od dvije zvjezdice. Prije devet godina Hrvatski fond za privatizaciju prodaje ga talijanskom društvu E.F.I. srl, koje je djelomično restrukturiralo zgradu hotela i apartmane bez ispravka kategorizacije. Prije šest godina Crvena luka je prodana sadašnjim vlasnicima, Octaviji iz talijanske Modene, čiji su vlasnici obitelj poznatih talijanskih industrijalaca Prodija.
– Obnovom kapaciteta Crvene luke i podizanjem kategorizacije pridonijet ćemo ukupnom poboljšanju kvalitete i ponude biogradske rivijere. Usprkos kašnjenju s radovima ovo je danas jedna od većih turističkih investicija na Jadranu, govori Ćurković dodajući kako su tijekom ishodovanja brojnih dozvola i preskakanja birokratskih prepreka, imali veliku pomoć u upravi Grada Biograda.
Zašto su zastali radovi?
Talijanski vlasnici Turističkog naselja Crvena luka 2007. godine dobili su dvadesetogodišnju koncesiju na istoimenu plažu. Upravljanje budućim turističkim naseljem je povjereno grupaciji Falkensteiner koja najveći dio svoga turističkog poslovanja u Hrvatskoj ostvaruje u zadarskom Boriku-Puntamici i u Punta Skali u Petrčanima. Obnovljena Crvena luka primat će goste od početka svibnja do kraja listopada.
– Crvena luka donosi kapacitete i sadržaje koji nedostaju Biogradskoj rivijeri. Premda Crvena luka zadnjih godina nije imala goste, Biograd je ipak uspio postati destinacija s više od milijun noćenja. S punim kapacitetima Crvene luke taj će rezultat biti kudikamo bolji, kaže Knez, dodajući kako je u tijeku usvajanje urbanističkog plana kojim se prostor Crvene luke namijenjen za turizam proširuje za još nekoliko stotina postelja.
Inače, iz informacija s terena nije posve jasno gdje je i kada “nestao” bivši direktor Dino Motta, jedan od talijanskih dioničara, te je li do zastoja radova došlo zbog financijskih problema glavnog izvođača, Gortan Zadra ili zbog samog investitora.