Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čuvari folklorne tradicije u Bibinjama

Autor: Velimir Brkić

05.08.2012. 22:00
Čuvari folklorne tradicije u Bibinjama

Foto: Velimir BRKIĆ



Kulturno-umjetnička manifestacija “Večer folklora” na popularni Trg sri sela privukla je mnoštvo Bibinjaca i turista, koji ljetuje u ovoj sve poželjnijoj turističkoj destinaciji, i zvucima folklornih skupina iz Zadarske županije i drugih krajeva Hrvatske, koji kao gosti sudjeluju na ovoj jedinstvenoj smotri.
Pod vodstvom vjernog čuvara kulturne baštine Šime Šimunića KUD “Ivan Goran Kovačić” pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Bibinje organizatori su ove tradicionalne ljetne etnomanifestacije. U Bibinjama su nastupili KUD-ovi “Sveti Kuzman i Damjan” iz Slivnice, “Nevijana” iz Neviđana na otoku Pašmanu, “Luzarica” iz Pridrage, “Bezdan” iz Pirovca i dva “Ivana Gorana Kovačića”, jedan iz Siska a drugi domaćini “Veseli Bibinjci”.
Svi sudionici manifestacije prije nastupa na Trgu sri sela sudjelovali su u svečanom mimohodu po bibinjskim ulicama i šetnicom. Bibinjska smotra slavi, čuva, njeguje i pokazuje izvorno narodno blago, kulturu i običaje, zadarske i hrvatske etnobaštine.
Svakako treba izdvojiti već legendarne “Vesele Bibinjce” Šime Šimunića, pomlađenu bibinjsku skupinu pravih zanesenjaka i ljubitelja narodne baštine, koji su još jednom oduševili svojim nastupom. Štoviše, pred početak Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije djelovao je samo jedan KUD, “Ivan Goran Kovačić” iz Bibinja, a s osnivanjem u drugim dijelovima županije započinje se nakon Domovinskog rata te ih sada ima čak 45.
Na kraju večeri nakon zajedničke pjesme “Croatio iz duše te ljubim”, voditeljica Katarina Kandić srdačno se zahvalila organizatorima, brojnoj publici te članovima folklornih skupina kojima su uručeni prigodni darovi u znak sjećanja na 9. večeri folklora u Bibinjama.