Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kako se nekad prelo, plesalo i pjevalo

Autor: Branko Božić

05.08.2012. 22:00
Kako se nekad prelo, plesalo i pjevalo

Foto: Branko BOŽIĆ



Zanimljivo je bilo vidjeti domaće žene odjevene u narodnu nošnju, kao i ljubačkog ribara. Oni su zajednički uz pjevanje starih pjesama prezentirali kako se nekada češljala i prela vuna te kako su se krpale ribarske mreže


Ni najstariji stanovnici Ljupča ne pamte kada se na njihovom glavnom mjesnom trgu ispred drevne crkve Sv. Martina okupilo toliko domaćeg i fureštog svijeta kao što je to bilo ovog petka tijekom tradicionalne ljetne kulturno-zabavne manifestacije “Ljubač u kolu i pismi”.
Domaće mlade snage, sestra i brat Marija i Ivan Dušević izvrsno su se snašli u ulozi voditelja. Don Jerolim Lenkić je sudionike pozdravio te ih pozvao na kratku zajedničku molitvu udijelivši im Božji blagoslov.
Bogati program otvorila je domaća muška klapa Ljubač predstavivši se s napjevima “Ivan Klakar” i “Dobro jutro”. Na pozornici koja je bila scenski prilagođena ovom događaju u nastavku su se s nekoliko svojih najnovijih skladbi predstavile ženske i muške klape Magnificat iz Zadra, Koporan iz Poličnika, Ponistra iz Crnog te KUD-ovi Radovin iz Radovina, Kolajna iz Zadra, Sv. Šime iz Rtine, Bibinje iz Bibinja i Karnica iz obližnje Krneze. Svakako zanimljivo i upečatljivo je bilo vidjeti domaće žene odjevene u narodnu nošnju, kao i ljubačkog ribara. Oni su zajednički uz pjevanje starih pjesama “Selo Ljubač na dva, na tri reda” i “Dođi mi na plavi Jadran” prezentirali kako se nekada češljala i prela vuna te kako su se krpale ribarske mreže.
Domaćini su sudionicima za sudjelovanje udijelili prigodne zahvalnice, nakon čega se iz sveg glasa od strane izvođača i okupljenog puka trgom Sv. Martina prolomila skladba “Croatio iz duše te ljubim”.