Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nisam mogao ni zamisliti da ću biti dio stožera hrvatske nogometne reprezentacije

Autor: Drago Bajković

05.08.2012. 22:00
Nisam mogao ni zamisliti da ću biti dio stožera hrvatske nogometne reprezentacije

Foto: Filip BRALA



Teško je riječima iskazati ponos i zadovoljstvo koje trenutačno osjećam. Biti član stožera hrvatske nogometne reprezentacije najveća je čast i priznanje koje sam mogao dobiti – kazao je Rogić


Tomislav Rogić Tumba široj javnosti u Krševanovom gradu poznat je kao dugogodišnji vratar prvoligaša sa Stanova. Po završetku karijere prihvatio se posla trenera vratara u Zadru, a interesantno je da je dvije sezone uz tu funkciju bio i drugi vratar momčadi sa Stanova. Prije nekoliko dana odjeknula je vijest da je uz Alena Bokšića i Krunoslava Jurčića u stožer hrvatske nogometne reprezentacije novi izbornik Igor Štimac imenovao upravo Rogića i time mu iskazao veliku čast i privilegiju. Naravno ta je čast iskazana i NK Zadar, kao i cijelom Zadru jer Tomislav je prvi Zadranin imenovan u stožer reprezentacije.
– Teško je riječima iskazati ponos i zadovoljstvo koje trenutačno osjećam. Biti član stožera hrvatske nogometne reprezentacije najveća je čast i priznanje koje sam mogao dobiti – kazivao je razdragani Rogić dva dana nakon što ga je izbornik Igor Štimac predstavio na konferenciji za novinare u Splitu kao člana svog stožera.
– Zahvaljujem izborniku Igoru Štimcu na iskazanom povjerenju i dat ću sve od sebe da to povjerenje opravdam svojim radom i rezultatima. Ovo je nagrada za moj rad s vratarima u koji ulažem cijelog sebe. Naravno, i veliki motiv za budućnost. Već sam naglasio, tko će biti ponosniji od mene kada kao član reprezentacije na nekom od stadiona stavim ruku na prsa i budem slušao Lijepu našu. A ta prilika mi je sada pružena.
Kako je došlo do ove suradnje, jeste li izbornika Štimca poznavali od ranije?
– Poznajem Igora Štimca već dugo godina. Prije otprilike mjesec dana Štimac me nazvao i rekao mi da ga zanima moj rad s vratarima i da bi volio kada bih mu izložio svoj program. Našli smo se i ja sam mu iznio svoje viđenje što se njemu očito svidjelo. To mi je i rekao prije desetak dana u telefonskom razgovoru i pitao me bi li htio biti dio njegova stožera u kvalifikacijskom ciklusu za SP u Brazilu. Možete zamisliti kako sam se tada osjećao. Naravno da sam odmah objeručke prihvatio njegov poziv.
Stalno učenje
Što je presudilo da upravo vas Štimac pozove u reprezentativni stožer?
– Kao što sam rekao, poznajemo se već dugo godina i znam da je pratio moj rad u Zadru. Tijekom ovih sedam godina koliko sam trener vratara u prvoligašu sa Stanova jako puno sam ulagao u sebe i to se sada vraća. Činjenica je da sam “izbacio” tri prvoligaška vratara, od kojih je jedan Danijel Subašić, trenutačno drugi vratar reprezentacije. Ali to nije došlo preko noći. Godinama već putujem po velikim nogometnim središtima, bio sam u Torinu, Münchenu i drugim gradovima gdje igraju i treniraju najveći europski i svjetski klubovi. Pratim kako se ti vratari zagrijavaju prije utakmice, bio sam na nekim treninzima i puno naučio. Uz to imam i 20-ak DVD-ova, a jedan od njih je trening možda i najboljeg trenera vratara na svijetu, Meira. Ima puno tih materijala i želim ih nabaviti još puno kako bih iz dana u dan napredovao.
Možemo li reći da ste pravi izdanak zadarske vratarke škole?
– Mislim da sam pomalo atipičan. Jakov Pinčić je utemeljitelj zadarske vratarske škole i bio je moj mentor. Inače, te vratarske škole, poput zagrebačke, splitske ili riječke i osječke dosta su zatvorene, rade na svoj način i čini mi se da ne dozvoljavaju previše noviteta sa strane. Ja želim od svih pomalo naučiti, vidjeti, prepoznati, a onda uzeti ono što smatram da je najvrijednije. Želim napredovati, putovati po Europi i učiti od najvećih trenera. Inače, teško je ulaziti u te kampove najvećih klubova, ali ja poznajem gotovo sve hrvatske reprezentativce i jako sam dobar s njima. Srna me već u više navrata zvao da dođem u Donjeck, ali nažalost nisam uspio zbog obaveza u Zadru. Nadam se da ću ga ubrzo posjetiti jer ću imati što naučiti u klubu poput Šahtara.
Bez brige za vratare
Kakva je situacija s vratarima u reprezentaciji, čini se da Pletikosa čvrsto drži startnu “jedinicu”?
– Mislim da se za vratare što se tiče hrvatske reprezentacije ne moramo brinuti. Iznio sam Štimcu svoje viđenje što se tiče vratara. Pletikosa je definitivno broj jedan, a Subašić je njegova zamjena. U kadru su još Kelava, Blažević i Tomić i njih petorica čine bazu za kvalifikacije za SP u Brazilu. Moj zadatak je da pratim naše vratare, njihov rad, utakmice i trenutačnu formu i onda to izložim izborniku, a on je taj koji će odlučiti tko će stati na vrata. Vrlo će se studiozno prilaziti tom poslu. Također je na meni da pratim nastupe vratara reprezentacija s kojima ćemo se susresti u kvalifikacijama i ukažem na neke dobre ili loše stvari koje bi mogle pomoći našim napadačima. U svakom slučaju posla neće nedostajati, a svako malo ćemo imati kolegije na kojima ćemo izborniku Štimcu izlagati svoja zapažanja. Prvi zadatak koji sam dobio je da saznam što više o vrataru Švicarske s kojima se sastajemo u prijateljskoj utakmici.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU