Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Općina Sukošan nije zaboravila svoje branitelje

Autor: Velimir Brkić

05.08.2012. 22:00
Općina Sukošan nije zaboravila svoje  branitelje

Foto: Velimir BRKIĆ



Čuvajmo ovaj Dan i ovaj spomen kao svenarodni državni blagdan, kao spomen na sva stoljeća koja su njegovala nadu u slobodu Hrvatske, poručio je sukošanski načelnik Ante Martinac, predsjednik UHDDR-a


Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana  branitelja Općina Sukošan se na dostojanstven način prisjetila vojno-redarstvene akcije Oluje u kojoj je prije  17 godina oslobođen Knin i najveći dio  zaposjednutoga hrvatskog teritorija.  Sjećanje na dane ponosa i pobjede,  dana kada se ginulo za Hrvatsku započelo je polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća kod središnjeg križa  na groblju Sukošan. Svetu misu je predvodio župnik don Tomislav Sikirić.
– Čuvajmo ovaj Dan i ovaj spomen  kao svenarodni državni blagdan, kao  spomen na sva stoljeća koja su njegovala nadu u slobodu Hrvatske, poručio je sukošanski načelnik Ante Martinac, predsjednik UHDDR-a, koji je  posebno zahvalio obiteljima poginulih  hrvatskih branitelja i nedužnih civila.
Prema službenoj evidenciji svoje  živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske u općini je dalo 17  bojovnika, u Sukošanu deset (Ivan  Krešan, Tomislav Franić, Marijan Grdović, Milan Braco Mrdalj, Mladen Veleslavić, Mate Torbarina, Davor Kore  Grginović, Dragan Krešan, Marin Čirjak, Ivica Pavić), u Debeljaku šest  (Mladen Strenja, Marin Jerak, Šime  Smolić, Dubravko Torbarina, Ivica  Smolić, Darko Torbarina) i jedan iz  Gorice (Milan Perić). Poginulo je i troje  civila Lenka Keran i Joso Dević Zin iz  Sukošana te Milorad Torbarina iz Debeljaka.
Uvečer je u organizaciji UHDDR-a  na Trgu Ruševac održana velika gastro-zabavna manifestacija. Sukošanski  bojovnici su na roštilju ispekli i besplatno podijelili točno 95 kilograma  mesa, dok su za zabavu bili zaduženi  Ivo Županović, Ana Eškinja i sastav  Calypso.