Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vesela Tunuara uz brudet i puno mladog svita

Autor: Marija Knežević

05.08.2012. 22:00
Vesela Tunuara uz brudet i puno mladog svita

Foto: Adam VIDAS



Drugi dan popularne kaljske Tunuare donio je pregršt veselih sadržaja. Već u 10 sati ujutro na rivi su se skupili brojni domaćini, ali i oni koji su s kopna došli trajektom kako ne bi propustili defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom.
Petnaest okićenih ribarskih brodova kaljske ribarske flote krenulo je iz mjesnih lučica Mul i Batalaža. Plovili su na relaciji Kukljica – Ždrelac – Sukošan – Bibinje – Zadar – Puntamika – Ugljan – Lukoran – Sutomišćica – Preko – Kali. Brodovi su bili prepuni mještana, gostiju i turista koji su za 50 kuna po osobi mogli uživati u glazbi, hrani i piću.
U tristolitarskom loncu skuhan je ukusan brudet, u kojem se predvečer guštalo, a u 19 sati krenulo je natjecanje u veslanju na kaićima od Batalaže do Mula.
– Cilj manifestacije je promocija ribarstva kao tradicionalnog zanimanja naših ljudi, ali ujedno i važne gospodarske grane. Iz tog razloga, za nas Kaljane “Kualjske ribarske noći” su ne samo čuvanje tradicije već i zasluženo priznanje za jedan pradavni posao koji uspješno traje u mjestu gdje svaka kuća ima ili je imala ribara, ističu organizatori.
“Kualjske ribarske noći” ovaj su put završile koncertom Nene Belana koji je, iako mu je ovo drugi nastup na Ugljanu u samo mjesec dana, još jednom uspio raspjevati i rasplesati i mlado i staro. Brojni mladi koji su došli na zabavu produžili su ju nakon koncerta do dugo u noć, odnosno do jutra i prvog trajekta u 5.15 koji ih je vratio u Zadar.