Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svetkovina Gospe od Zečeva kulturno dobro RH

Autor: Branko Božić

05.08.2013. 22:00
Svetkovina Gospe od Zečeva kulturno dobro RH


Ninjani i žitelji okolnih mjesta jučer su u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te ujedno blagdana Gospe od Sniga tradicionalno hodočastili morskim putem na mjesto ukazanja Gospe od Zečeva na istoimeni otočić u ninskoj laguni. U svetištu Gospe od Zečeva služeno je euharistijsko slavlje. Homiliju je uz sudjelovanje dekana ninskog dekanata i nadžupnika don Bože Barišića te fra Anselma Stulića u nazočnosti velikog broja vjernika i hodočasnika održao odgojitelj u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru don Ronald Jelić.
Na kraju misnog slavlja don Božo Barišić je vjernicima i hodočasnicima obznanio radosnu vijest koja je ovih dana u Nin stigla iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Naime, odlukom nadležnih tijela navedenog ministarstva svetkovina Gospe od Zečeva upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te je samim time proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom RH.
 Inače, u skladu s izvornim običajima održana je procesija uokolo svetišta a svećenici su na kraju blagoslovili more, sve mornare i ribare kao i tridesetak plovila što privezanih što usidrenih u maloj luci ispred svetišta.