Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarskim taksistima zabranjeno nositi oznake na Autobsnom kolodvoru

Autor: Suzana Bandić

05.08.2013. 22:00
Zadarskim taksistima zabranjeno nositi oznake na Autobsnom kolodvoru

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarski taksisti neugodno su se iznenadili prije tri dana kad su im na Autobusnom kolodvoru prišli zaštitari te ih zamolili da skinu oznake “taxi-driver” koje su nosili šetajući između perona. Kazali su im kako ih je angažirala Liburnija, no taksisti su mišljenja da je riječ o diskriminaciji


Na peronima za međugradski prijevoz Autobusnog kolodvora u Zadru od prije tri dana ordiniraju zaštitari tvrtke Securitas. Angažiralo ih je poduzeće Liburnija, no jučer nismo uspjeli dobiti službenu informaciju zbog čega, odnosno što bi konkretno oni trebali osiguravati. Od taksi vozača, međutim, doznajemo kako je prvi dan po dolasku zaštitara na kolodvor nastala prava pomutnja, a samo zahvaljujući suzdržanosti i samokontroli taksi-vozača s jedne, a i zaštitara s druge strane, nije bilo incidenata i okršaja. Zaštitarima je, kažu, naloženo da taksiste upozore čim ih vide s oznakama “taxi” ili “taxi-driver” te da im zabrane kretanje po peronima Autobusnog kolodvora s takvim oznakama.
– Ne znam temeljem čega netko nekome može zabranjivati da nosi bilo kakav natpis, ako taj natpis nikoga ne vrijeđa?! Zaštitari samo rade svoj posao kao i mi, ali mi taksisti smo mišljenja da to nije u redu i da na kraju nije niti po zakonu. Nadamo se da će se uskoro naći neko rješenje jer je ovo diskriminacija. Ne znam što bi bilo da na majicama nosimo print “taxi”. Zar bi nam onda skidali majice?! – kaže Mirza Karanović, vozač Taxi Zadra dodajući kako je činjenica da taksisti žive od prijevoza putnika jednako kao i autobuseri, ali ističe da jedni drugima ipak nisu konkurencija po cijenama, a ni po usluzi.
No među njima ima i onih koji su mišljenja da je reda na kolodvor trebalo uvesti, ali ne zbog taksista već zbog bukera.
– Ma bilo je situacija da ljudi ne mogu izići iz autobusa. Već kad bi zakoračili na prvu stepenicu, pred vrata bi se nagurali iznajmljivači, pa i neke naše kolege, vičući svi u glas i nudeći svako svoju uslugu. Bila je to ružna slika koja je samo zbunjivala turiste. Sad toga nema, a mi opet, s oznakom ili bez nje, radimo svoj posao – kaže jedan stariji taksist koji je želio ostati anoniman.