Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bojao sam se zasićenja, ali medalja je bila veliki motiv

Autor:

05.09.2009. 22:00
Bojao sam se zasićenja, ali medalja je bila veliki motiv

Foto: Sebastian GOVORČIN



Budući da je Savez plaćao smještaj od 15. kolovoza, prvih dana spavali smo u šatorima ili kombiju, a pašta i salata bile su glavni obrok. Možda je baš to utjecalo na našu motivaciju i konačan rezultat – kaže Fantela


Prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa i vlasništvo europskog zlata nakon više od 30 godina, više su nego dobar razlog za još jedan članak o jedriličarskim junacima klase 470 – Šimi Fanteli i Igoru Mareniću iz Svetog Krševana. Iako je njihov uspjeh dobro popraćen od strane lokalnih medija, osim kratkom vijesti o osvajanju Svjetskog prvenstva u Danskoj, brojni domaći internetski portali, ali i ostali mediji nisu potrošili previše prostora na posadu zlatnim slovima upisanu u hrvatsko i svjetsko jedrenje. Možda kad bi se neki samozvani “slavni” bacio s njihove jedrilice u more, a neki paparazzo to zabilježio ili ako bi posjetili klub s narodnjačkom glazbom…
Povratak Šime Fantele u Zadar, bio je dovoljno dobar motiv za prisjećanje na uspješno završeno SP, nezaboravnu godinu dvojca iz Sv. Krševana te riječ-dvije o planovima za predstojeća natjecanja i nezaobilaznoj Olimpijadi u Londonu 2012. godine.
– Planirali smo krenuti u Dansku krajem srpnja, upoznati se s regatnim poljem, obaviti pripreme i vratiti se pet – šest dana prije početka natjecanja, što je inače praksa. Međutim, kako je došlo do promjene plana, put Kopenhagena krenuli smo početkom kolovoza i ostali sve do samog kraja – prisjeća se 23-godišnji Fantela početka priče o zlatnoj medalji.
Do Danske kombijem
Šime i Igor zaputili su se na 30-satnu vožnju do Kopenhagena klupskim kombijem, prethodno ga napunivši namirnicama kako bi financijski što bezbolnije izdržali u skupoj Danskoj. Dvojac se izmjenjivao i u maratonskoj vožnji. Fantela govori o spartanskim uvjetima s početka priprema:
– Budući da je Savez plaćao smještaj od 15. kolovoza, prvih dana spavali smo u šatorima ili kombiju, a pašta i salata bile su glavni obrok. Možda je baš to utjecalo na našu motivaciju i konačan rezultat. Bojao sam se zasićenja, ali medalja me motivirala da idem dalje, tako i Igora.
Intenzivne treninge u Danskoj Zadrani su odradili uz pomoć američke i portugalske posade u ulozi sparing partnera te im poslužili kao odlična uvertira u početak prvenstva. Uslijedila su tri dana kvalifikacija, a potom i tri dana borbe za odličja. Nakon što su završili kao treći nakon šest jedrenja, u finalnu seriju ulaze s dobrim temeljom za vrhunski rezultat.
– Japanci su nam uz Nizozemce i Engleze bili najveća konkurencija. No, uvjerljivim jedrenjem, osigurali smo 16 bodova prednosti koji su se na kraju, za ovaj trolist, pokazali nedostižnim. Ispalo je da su se ove tri posade borile za srebro – govori Fantela o drugoplasiranim Englezima, trećem mjestu Japanaca i na kraju četvrtim Nizozemcima.
Mobitel na dnu mora
Zanimalo nas je i slavlje nakon osvajanja zlata.
– Nije bilo previše vremena za opuštanje, u krugu prijatelja nazdravili smo šampanjcem. Prava fešta bit će 9. rujna kada Sv. Krševan slavi svoju godišnjicu. Igor je sada na Cresu, a otac je otputovao za Englesku vezano uz posljednju ovogodišnju regatu u Weymouthu. Kad se vrate u Zadar, znat ćemo proslaviti.
Kako je spomenuo Edu Fantelu, pitali smo kako stupiti u kontakt s njim. Naime, posljednjih dana je stalno nedostupan.
– Nedostupan je jer mu je mobitel završio na dnu Baltičkog mora. Ja sam ga gurnuo u more za vrijeme slavlja – Šime govori kroz smijeh.
Kako smo razgovarali ispred trošnih prostorija kluba u Foši, dotakli smo se i teme financija.
– Najveća sredstva daje nam Grad Zadar, na čemu smo im zahvalni, jer bez njihove pomoći ne bi postigli ove uspjehe. Osim financijske pomoći Sv, Krševanu, Igor i ja smo dobivamo gradsku stipendiju. Dio novca dobijemo iz saveza, kao i iz Hrvatskog olimpijskog odbora.


 DALEKO JE 2012.




S obzirom na svjetsko i europsko zlato samo u jednoj godini, Olimpijske igre nameću se kao logično pitanje.
– Olimpijske igre su još uvijek daleko. Naravno da imamo razloga očekivati dobar plasman, ali zasad idemo korak po korak. Naporno ćemo raditi, kao i do sada, a s maksimalnim zalaganjem stižu i rezultati. Trenutačno smo usredotočeni na regatu u engleskom Weymouthu, posljednjoj koja se ove godine boduje za Svjetski kup.


 AMATERSKI SPORT


Jedrenje je sport bez novčanih nagrada, zanimljivo je da se plaća čak i kotizacija za sudjelovanje na svim natjecanjima. Bez obzira što je klasa 470, kao i ostale olimpijske, amaterski sport, Šime Fantela i Igor Marenić, svojim se rezultatima višestruko odužuju za sva uložena sredstva.