Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Katušin poučak

Autor:

05.09.2009. 22:00


Zadarske Katuše vraćaju se u Medviđu s neviđenim uspjesima.
U zadarskoj Ploči Zdravko i Nena sa svoje troje djece zbrajaju trude i snaže se, da održe proizvodnju oko 2000 ovaca i koza raspršenih od Medviđe do Biljana. Broj se vrijednosno udvostručuje, jer se radi o pramenki, pasmini vrijednih svojstava, koja daje vrhunske, visokocijenjene proizvode, janjetinu i mlijeko, obavještava me Vele Brkić, lutajući reporter Zadarskog lista.
Čudesan je podatak da taj zdravi pedesetogodišnjak, slobodno možemo reći hrvatski gospodarski junak, povratnik je na svoju djedovinu. Čuvar je pašnjaka najveće vrijednosti sredozemnog poljodjelstva, crpi vrela Katušinog blaga, naoružan iskustvom svojih predaka.
Čarobne su Katušine sposobnosti u striži ovaca, postavši nedavno hrvatskim rekorderom u brzini i kakvoći striženja ovaca.
Ovaj pobjednik u striženju, nesuđeni organizator obiteljskog ovčarstva, istinski je poljodjelski junak, suvremeni hrvatski Abraham.
Poljodjelsko tlo, bogatstvo je koje Katuša ističe kao najveću vrijednost. On nam otkriva i iznosi cijeneći to bogatstvo. Zadivljeni smo njegovom proizvodnjom, upornošću, ali i brigom o svom blagu, koju nadzire državno poljodjelsko savjetodavstvo.
Ali njegovo znanje i umijeće prati i grad Benkovac, čije čelništvo od početka staje uz njega i svesrdno ga pomaže.
Zaokružit će Zdravko svoje površine, postići optimalan broj ovaca i koza, naći odgovarajuće tržište za vunu, bolje iskoristiti mlijeko, uvezati svoje površine. U međuvremenu rast će njegova djeca. Stasat će nasljednici u novom okruženju.
Kada bi bilo drugačije, svi skupa pali bismo na ispitu i ostali bez jedne istinske vrijednosti.
Vaš Bage