Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oproštaj od ljeta uz besplatnu spizu i klapsku pismu

05.09.2010. 22:00
Oproštaj od ljeta uz besplatnu spizu i klapsku pismu


Dalmatinska pjesma, tiramole, mudante, spize u izobilju…, koktel je kojem Zadrani i njihovi gosti nisu mogli, a niti htjeli odoljeti u petak navečer. S razlogom je Varoška četvrt te večeri bila ispunjena na svakom koraku, a kao što su radoznali posjetitelji kolali od jednog do drugog kraja četvrti, tako se s njima izmjenjivala i klapska pjesma.
Svoj pohod Poluotokom Bepo Matešić, uz glazbenu pratnju, započeo je ispred caffe bara Atrij. Tamo su se te večeri frigane girice mogle isprobati po cijeni od dvadeset kuna. Svega nekoliko desetaka metara dalje u kafiću Aba, kroz ruke meštra od gradela Slobodna Zelenčića prošlo je više od pedeset kilograma mesa:
– Inćuni, srdele, kobasice, carsko meso, vratine i krmenadle. Imamo od svega barem po deset kila, a srdela i duplo. Večeras je sve gratis, ponosno je istaknuo Zelenčić.
Bogatu trpezu bez premca u Varoši za svoje goste pripremila je caffe galerija Đina. Jetrice “Venecijan” za 70-ak ljudi spremala je zadarska slikarica Silvijana Dražović:
– Kad se sprema velika količina, puno je bolje. S jetricama ide puno vina, ali i domaćeg octa koji Longinovi (vlasnici Đine, op. a.) sami spremaju. Tu su još i poneki detalji poput domaćih pomidora trešnjica, pojasnila je slikarica, ujedno otkrivši i povijesnu simboliku tog jela:
– Jetrice “Venecijan” spremaju se u sjećanje na dužda kada je “vjenčavao” Dalmaciju, i to simboličnim bacanjem prstenja u Jadransko more. Naravno, vjenčavanje je tada značilo osvajanje, pojasnila je.
Majstor od brudeta te večeri bio je Dario Longin:
– Mala riba ide u malu teću. Velika riba ide u veliku teću. I onda se dalje sprema po kaljski, “pojasnio” je Longin. Tamo je u petak navečer okrenut i jedan janjac, i to pod kuharskom palicom braće Đina i Darija Longina. Sve što su skuhali, u caffe galeriji Đini, ujedno su i podijelili.
Na “4 kantuna” srdele po petnaest kuna pekle su ujedinjene snage konobe “Na po ure” i kafića Toni. Jako živo bilo je i u kafićima Arkada i Downtown. I dok je u Arkadi na repertoaru bila pečena svinjetina u kombinaciji s glazbom uživo, u Downtownu je Davor Vekić-Briks frigao lignje.
Ispred caffe bara Kult naredale su se pak tiramole sa starim sačuvanim rubljem. Na njihovoj terasi postavljena je i pozornica s koje se tijekom večeri mogla čuti klapska pjesma. Ipak, prava fešta započela je tek nakon završene utakmice Hrvatska – Latvija. Na pozornicu je tada stupila šibenska klapa Bonaca, a na gužvu koja je tijekom cijele večeri vladala u tom dijelu, vjerojatno su dodatno utjecala i dva poveća pršuta koje je Kult osigurao za svoje posjetitelje. Bilo je tu raznih domaćih žestica, naravno, sve gratis.
Već tradicionalno Varoškoj fešti odazvao se i kafić Kantun. U povećoj “teći” ispred ulaza u Kantun, kuhao se fažol za 100-tinjak ljudi:
– Na kraju je ipak ispao fažol. Za brudet nisam uspio naći ribu na peškariji. Stvarno, ne znam gdje toga ima, jer to bi trebao biti ovoliki ugor! – prokomentirao je stanje na zadarskoj ribarnici Mario Pulja.
Fešta je očekivano potrajala do sitnih noćnih sati. Za to su se, uz Bepa Matešića i klapu Bonaca, pobrinuli i članovi triju zadarskih klapa: Donat, Fontana i Fešta.