Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kotlovnice za sada spremne samo za naftu ili lož ulje

05.09.2011. 22:00
Kotlovnice za sada spremne samo za naftu ili lož ulje


Smiljevac je četvrt koja je izgrađena kao kombinacija stambenih zgrada i privatnih kuća. Iako se kod stambenih zgrada radi o relativno novoj gradnji, one nisu bile pripremljene na automatski prelazak na korištenje zemnog plina


Ovog tjedna tvrtka EVN-Croatia započet će s postavljanjem plinovoda u Ulici Antuna Barca. Time bi se na ovom zadarskom području pokrenuo nov investicijski ciklus u infrastrukturi. Naime, cijelo područje bilo je infrastrukturno vrlo zapušteno jer se radi o području nekadašnje vojarne Turske kuće. Nakon izgradnje nekoliko većih zgrada, Smiljevac ne samo da je napučen, nego je hitno trebalo riješiti infrastrukturu. Stoga će vrlo zanimljivo biti vidjeti kako će se provesti plinofikacija cijelog kvarta. Smiljevac je četvrt koja je izgrađena kao kombinacija stambenih zgrada i privatnih kuća. Iako se kod stambenih zgrada radi o relativno novoj gradnji, one nisu bile pripremljene na automatski prelazak na korištenje zemnog plina.
Stanari će morati naručiti projekt
Posebice je to zanimljivo u slučaju zgrada POS-a izgrađenih 2003. godine, dakle godine kada je itekako bila izvjesna plinofikacija južnog dijela Hrvatske. Pripadajuća  kotlovnica i uređaj za toplu vodu spremni su samo za korištenje nafte ili lož ulja. Zbog visoke cijene tih energenata, a više zbog odsustva građanske svijesti o nužnosti plaćanja računa, cijeli je sustav prošle zime doživio slom. Tračak nade upravo se vidi u plinofikaciji jer bi prema prvim izračunima, cijena grijanja i tople vode bila upola jeftinija. Međutim, u EVN-u kažu da će prije korištenja plina stanari od ovlaštenog inženjera strojarstva, morati naručiti projekt koji će pokazati na koji način kotlovnica može preći s korištenja nafte na plin. Ovo bi mogao biti problem i za mnoge druge zgrade u Zadru budući da urednost plaćanja svojih obveza nije na zavidnoj razini kod stanara koji očito, u primjeru POS-a na Smiljevcu, nemaju razvijenu kulturu zajedničkog stanovanja i suvlasništva. Iako se po stanovima nije razvukla plinska instalacija, u EVN-u ukazuju da bi zbog velikog zanimanja stanara za korištenjem plina, ova tvrtka mogla razvući instalacije za korištenje plina i u kućanstvima. Koliko će sve promjene koštati za sada se još ne zna.
Ulica Petra Skoka još na čekanju
Nešto južnije, veliki problem Ulice Petra Skoka neće se riješiti niti ove zime. Naime, svaka pa i vrlo mala kišica, poplavi ovu ulicu, a budući da njom u budućnosti prolazi veliki kolektor visokih zona, ulica se još neko vrijeme neće uređivati. Ovih dana ekipa iz gradskog Upravnog odjela zaduženog za održavanje infrastrukture, morala je promptno reagirati na dojavu kojom je ukazano na sve veću razrovanost velikog, ali neuređenog parkirališta uz zgrade POS-a. Rupe su isti dan zakrpane mljevenim asfaltom, kako bi se barem donekle ublažile posljedice utjecaja kiše, ali i sve veće navale teretnih vozila. Naime, ovaj kraj Smiljevca, posebice u jutarnjim satima izgleda kao pravi američki „truck stop” iako je izvješena zabrana parkiranja za teretna motorna vozila preko 5 tona nosivosti. Prema riječima gradskog pročelnika za graditeljstvo Matka Segarića, očekuje se da bi radovi na izgradnji kolektora sve od raskrižja s Ulicom Ante Starčevića do Ulice kneza Novaka Krbavskog (bivše Šolajine) mogli početi krajem proljeća ili početkom ljeta sljedeće godine. Nakon izgradnje kolektora, prišlo bi se temeljitom uređenju Ulice Petra Skoka, a ako bude novca, i dijelu platoa ispred zgrada POS-a. Štoviše, Grad Zadar dao je nalog za izradu Provedbenog urbanističkog plana Smiljevac. Tada će biti vrlo jasno što se u ovom gradskom području mora izgraditi, budući da u aktualnoj prostorno-planskoj dokumentaciji nema kolektora. Posebice će biti zanimljiva interakcija između dvaju najvećih vlasnika zemljišta, Grada Zadra i tvrtke „Sonic” koja je nedavno kupila veći komad zemlje od bivših vlasnika koji su odustali od izgradnje velebne građevine s 1.000 stanova uz rub Ulice Ante Starčevića.