Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Počinje uređenje 8-kilometarske sukošanske obale

05.09.2011. 22:00
Počinje uređenje 8-kilometarske  sukošanske obale


Ministarstvo sudjeluje s 80 posto ili 3,184.000 kuna, a Općina Sukošan s 20 posto ili 796.000 kuna. Radove je otvorio ministar Kalmeta koji je rekao da se ne radi o predizbornom potezu već o kontinuiranom ulaganju u zadarske općine i gradove


Potpisivanjem  ugovora o sufinanciranju između Božidara Kalmete, ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ante  Martinca, načelnika Općine  Sukošan, održanom u Općinskoj vijećnici te prigodnom  svečanošću i crkvenim obredom blagoslova na Donjem  moru, kojeg je predvodio župnik don Tomislav Sikirić, jučer  su započeli 6-mjesečni radovi  na sanaciji glavnog gata u Sukošanu, poznatom kao sukošanska riva.
Vrijednost radova je  3,235.000 kuna bez PDV-a ili  3,980.000 kuna s PDV-om.  Ministarstvo sudjeluje s 80 posto ili 3,184.000 kuna, a  Općina s 20 posto ili 796.000  kuna.
– Gat kao pomorsko-prometni objekt u vrijeme kada je  izgrađen predstavljao je prozor, odnosno vrata u svijet  žiteljima ovog kraja do izgradnje Jadranske magistrale  60-ih godina prošlog stoljeća,  podsjetio je Kalmeta dodajući  kako sukošanska riva predstavljala polaznu, odnosno dolaznu luku za ljude i robe s  ovih prostora.
Sukošanski projekt je jedan  od zadnjih projekta EIB 2 kojeg zajednički ostvaruju Vlada  RH i Europska investicijska  banka u vrijednosti od 350 milijuna eura.
– Posljednje dvije godine  programom EIB 2 u Zadarsku  županiju je investirano 246  milijuna kuna, naveo je Kalmeta na prigodnoj svečanosti  na kojoj su nazočili saborski  zastupnici Ana Lovrin, Nevenka Marinović i Ivo Grbić,  župan Stipe Zrilić, predstojnik Ureda državne uprave u  Zadarskoj županiji Damir  Valčić, državni tajnik u Kalmetinom ministarstvu Josip  Borić, direktor marine Dalmacija Božidar Duka, zadarski  dogradonačelnik Darko Kasap, brojni načelnici, gosti i  mještani.
Prije mjesec do dva na sjednici Vlade usvojen je program EIB 3 kroz koji će se  financirati projekti na otocima  i u priobalju.
– S novim četverogodišnjim  projektom EIB 3, vrijednim 50  milijuna eura, svaki otok moći  će imati dva, a priobalne  općine po jedan veliki projekt,  primjerice škole, školske dvorane, vrtiće, odvodnju, vodoopskrbu, odnosno bilo koji  projekt iz komunalne i  društvene infrastrukture, kazao je Kalmeta pojašnjavajući  kako je Općina Sukošan u program EIB 3 već nominirala vodovodizaciju Gorice. Radovi  na vodoopskrbi sukošanskih  zaseoka Goleše i Vrljice provode se posebnim projektom.
Kalmeta je o Sukošanu rekao da je prerastao u važno  turističko mjesto Zadarske  županije gdje domicilno stanovništvo može dobro i kvalitetno živjeti.
– Kada riva za šest mjeseci  bude u potpunosti uređena,  Sukošan će dobiti novi, važan  sadržaj za ljude koji tu žive, ali  i turiste, poručio je Kalmeta  istaknuvši kako se ovdje ne  radi o predizbornom potezu  već o kontinuiranom ulaganju  u zadarske općine i gradove.
U prigodnom slovu Martinac je rekao kako je shodno  projektnoj dokumentaciji  SOHA gradnje d.o.o Zadar i  ing. Silvija Panovića postupkom javne nabave za izvođača  izabrana tvrtka Cestar d.o.o.  Split.
– Gat ili sukošanska riva započela se graditi još za vrijeme  Austro-Ugarske, zadnji  značajniji radovi izvedeni su  još 1902. godine. Intenzivnim  korištenjem i zubom vremena  riva se počela urušavati što je  zahtijevalo sveobuhvatnu sanaciju, istaknuo je Martinac.
Unatoč intervencijama koje  su se svakih nekoliko godina  morale raditi, kaže Martinac,  došlo je vrijeme da se sanira  stara riva nakon čega će izgledati mnogo ljepše i primjerenije turističkom Sukošanu.
– Sanacija rive je samo inicijalni korak ka sveobuhvatnom uređenju 8-kilometarske  sukošanske obale od marine  Dalmacija do Tustice, poručio  je Martinac.
Kompletna rekonstrukcija  216 metara dugog gata podrazumijeva proširenje na 8 metara, izgradnju šetnice, rasvjete, prilaznog puta širine 2,5  metara za slučaj hitnih intervencija te betonsko izvlačilište  brodova s hrastovim letvicama. Uzduž rive posadit će se i  zelenilo, dok će se od kraja  Glave porta do sadašnjeg  zaštitnog betonskog zida i ulaza na glavni plato riva popločati i podići te će u potpunosti biti onemogućen promet motornim vozilima. Osim  stepenica za kupače na strani  prema ljetnikovcu Palacu,  zbog cirkulacije mora izgradit će se i cirkularni propusti.  Rivom će gospodariti koncesionar.


Kalmeta očekuje 9 do 10 mandata




Odgovarajući na pitanje o  mogućem broju osvojenih saborskih mjesta u  devetoj izbornoj jedinici  gdje su prije četiri godine  osvojili 10 od mogućih 14  mandata, Kalmeta je rekao da će unatoč velikoj  SDP-ovoj kukuriku koaliciji njegov HDZ i nakon  parlamentarnih izbora  ostati dominantna stranka sa zasigurno 9 ili čak  10 mandata.
– Sabor HDZ-a, 17. rujna, u  zagrebačkoj Areni je izvještajni, a ne izborni. Bit  će to zapravo početak  predkampanje za parlamentarne izbore 4. prosinca, najavio je Kalmeta.


Kukuriku ili kukulele opcija


Komentirajući predsjednika Republike Ivu Josipovića da HDZ predstavlja “kukulele opciju”,  Kalmeta je dao očekivanu potporu svojoj šefici  Jadranki Kosor, koja je  izjavila da se predsjednik  svrstao na čelo kukuriku  koalicije ostvarujući pritom puzajući projekt “crvene Hrvatske”.
– Mislim da bi predsjednik trebao biti objektivan i nepristran u stranačkim nadmetanjima.  Ne može pripadati niti jednoj stranci jer ga biraju  svi građani. Treba biti u  potpunosti neovisan, a  pogotovo u vrijeme izborne kampanje. Neka  strankama, koje se natječu na izborima, puste  da svojim programima i  ljudima dobiju povjerenje  građana, rekao je Kalmeta, ustvrdivši pritom kako  je tužno da predsjednik  Vladu RH, koja je završila  pregovore s EU i uspješno radi na velikim  gospodarskim projektima i u borbi protiv korupcije, kritizira na takav  način i nastoji poniziti.


Kosoričin optimizam i energija


Idemo prema željenom cilju, izlasku iz krize i snaženju  gospodarstva, istaknuo je Kalmeta iznijevši najnovije  statističke podatke prema kojima je u kolovozu broj  nezaposlenih smanjen za više od 2.200, zabilježen je  rast industrijske proizvodnje od gotovo 2 posto, dok je  izvoz porastao za više od 7 posto.
– Tome treba pribrojiti i izuzetno dobre rezultate turističke sezone, naveo je Kalmeta naglasivši kako su za  2011. usnatoč zamrznutim proračunskim rashodima i  recesiji redovito isplaćivane plaće, mirovine i socijalna  davanja, nisu smanjivane porodiljne i pronatalitetne  naknade, kao i naknada za nezaposlene u godišnjem  iznosu od četiri milijarde kuna, a pritom su osigurana i  sredstva za provedbu referenduma, parlamentarnih izbora i za potrebe pristupanja Europskoj uniji.
– To je najbolji odgovor onima koji nas kritiziraju dok  započinjemo ili otvaramo nove komunalne i infrastrukturne objekte. Samo neka pričaju, mi ćemo i dalje raditi  i graditi, poručio je Kalmeta ističući kako je premijerka  puna optimizma i energije, kako širi optimizam i najavljuje sigurna nova gospodarska ulaganja.