Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umirovljenicima je i 20 kuna puno!

Autor: Minja Gugić

05.09.2013. 22:00
Umirovljenicima je i 20 kuna puno!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Povećanje dopunskoga zdrastvenog osiguranja od 20 kuna mnogima izgleda malo, ali to je za kućni proračun prosječnog hrvatskog umirovljenika – puno. U svom “famoznom” Planu 21 vladajuća je koalicija obećala građanima programe koje će ostvariti, međutim, većina tih obećanja nije ispunjena. To će se povećanje od 20 kuna odnositi na umirovljenike iznad cenzusa od 1.516 kuna mirovine i umirovljenike samce čija je mirovina 1.916 kuna. No te visine mirovina odnose se na 70 posto naših umirovljenika – rekao je Duško Vuković, predsjednik Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika na jučerašnjoj konferenciji za novinare, prvoj nakon ljetne stanke.
Naglasio je još kako zdravstvo nije roba, ali to sve više postaje te dodao kako pacijenti samim tim sve više postaju izvor prihoda.
– Umirovljenici ne prihvaćaju i neće prihvatiti povećanje ukoliko do njega dođe. Za umirovljenike bi to bilo godišnje opterećenje od gotovo devet milijuna kuna kao što je svojevremeno uvođenje tzv. “harača” opterećivalo umirovljenike s oko tri milijuna kuna. Moramo odlučno reagirati i preko svojih snaga u koaliciji zauzeti takav stav da se takav prijedlog ne usvoji – naglasio je Vuković.