Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bake i djedovi čitaju priče djeci

05.09.2016. 22:00
Bake i djedovi čitaju priče djeci


Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar danas će se obilježiti Međunarodni dan baka i djedova. Ovaj dan inače se obilježava prve nedjelje u rujnu, kaže Željana Buljat, knjižničarka Dječjeg odjela.
– Došli smo slučajno do te informacije i odlučili na neki prigodan način obilježiti dan. Mislili smo da bi bilo dobro organizirati susret djedova, baka, njihovih unuka i svih koji se žele družiti. Nadamo se da će neki od baka i djedova biti raspoloženi i za čitanje priča okupljenoj djeci, kaže Buljat.
U Gradskoj knjižnici nije rijetkost zateći djecu u pratnji bake ili djeda, naročito u jutarnjim satima.
– To su najčešće djeca koja ne idu u vrtić, pa ih bake i djedovi čuvaju. Oni su prepoznali knjižnicu kao ugodno mjesto na kojem se mogu poigrati, pročitati slikovnicu ili je ponijeti kući, pa nam rado dolaze, praktički svakog dana. Mislim da oni zbog ljubavi koju pokazuju djeci zaslužuju da im se ponekad posveti pažnja i zahvali za sve ono što su učinili za svoje potomke, ističe knjižničarka.
Iako ponekad roditeljima zasmeta kako se njihovi roditelji postavljaju prema unucima, činjenica je da je taj odnos iznimno važan za razvoj djece. Većina odraslih ljudi lako će se sjetiti scena iz djetinjstva i druženja s bakama i djedovima, a čitanje ili prepričavanje priča nezaboravan je dio tog odnosa. Puno doživljaja svijeta i načina na koji svijet funkcionira potječe iz ovih dana.
– Djeca će se vrlo rado družiti s djedovima i bakama jer su im oni zanimljivi, pričaju zanimljive priče i dogodovštine iz života, pokazuju im slike iz prošlosti i opisuju događanja te uče djecu mnogim korisnim stvarima, upoznavajući unuke s njihovim porijeklom, običajima te njihovim roditeljima na jedan drugačiji način, navodi Hana Hrpka iz Hrabrog telefona.
Druženje je zakazano za danas od 16 sati na Dječjem odjelu.