Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Eksplozija glisera odbacila dječaka u more

05.09.2016. 22:00
Eksplozija glisera odbacila dječaka u more


Dječak star osam godina teško je ozlijeđen u nedjelju u Petrčanima u eksploziji glisera. Nesreća se dogodila svega desetak metara od obale u mjesnoj lučici u trenutku kad se dječak s djedom i bakom gliserom “Hanne” dugim sedam metara, koji plovi pod njemačkom zastavom, otisnuo od obale.
Iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture izvijestili su da su vlasnik glisera, njemački državljanin, 73-godišnji E.S. i očevici izjavili kako je do eksplozije u brodskoj strojarnici došlo u trenutku dok je gliser, nakon kraćega boravka na vezu sa upaljenim porivnim strojem, kretao u plovidbu. Uslijed jake detonacije dječak je odbačen u zrak nakon čega je pao u more, a za njim su odmah skočili njegovi djed i 64-godišnja baka H.S. te ga izvukli na obalu. Osmogodišnjak je zadobio vanjski lom desne podlaktice, te je hitno prevezen u zadarsku Opću bolnicu gdje mu je pružena pomoć.
Prvi u pomoć havariranim Nijemcima došli su vatrogasci koji su ugasili požar, a potom su došli i djelatnici Lučke kapetanije Zadar te policija kako bi utvrdili uzrok nesreće i eventualnu odgovornost.
– Očevidom je utvrđeno teško oštećenje glisera naziva ‘Hanne’, dužine 6,9 metara, njemačke zastave, snage porivnog stroja od 219 kW uslijed snažne eksplozije u prostoru brodske strojarnice koja je potom prouzročila požar. U požaru je gotovo u potpunosti uništeno nadgrađe plovila iznad razine mora, izvijestili su iz resornog ministarstva napominjući kako su djelatnici Lučke kapetanije Zadar, nakon što je požar ugašen, proveli očevid i utvrdili da nema zagađenja mora i morskog okoliša. Vlasniku glisera naložili su komercijalno uklanjanje olupine s veza u što kraćem roku.