Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Ninu 13 prvašića, u Rtini nijedan

05.09.2016. 22:00
U Ninu 13 prvašića, u Rtini nijedan


Točno u osam sati jučer oglasilo se školsko zvono u novoj ninskoj gradskoj Osnovnoj školi Petar Zoranić čime je za ninske osnovce počela nova nastavna 2016/2017. školska godina. Slično je bilo i u školama u susjednim općinama Privlaci, Viru, Ražancu i Vrsima.
Prema podacima u matičnoj školi u Ninu te područnim školama u Zatonu, Ninskim Stanovima i Vrsima (učenici iz Žerave, Poljica i Poljica Briga od četvrtog do osmog razreda i nadalje pohađaju nastavu u zadarskoj gradskoj Osnovnoj školi Bartola Kašića jučer je u klupe sjelo 314 učenika, četiri više nego lanjske 2015 godine.
Što se, pak, tiče prvih razreda, u Ninu je 13 prvašića, dva manje nego lani; u Vrsima ih je 14, dva manje nego prošle godine; u Zatonu tri, dva manje nego lani te u Ninskim Stanovima pet, jedan manje nego prošle godine. U Poljicima ih je zajedno s Poljica Brigom u klupe sjelo devet, jedan manje nego lani dok je u Žeravi dva prvašića, jedan više nego lani. S učenicima će u razrednoj nastavi raditi 12, a u predmetnoj nastavi 21 učitelj i profesor.
Što se pak tiče Osnovne škole Privlaka jučer je u novu školsku godinu krenulo 303 učenika, jedan više nego lani. Prvašića je 46, deset više nego lani. Od toga njih 14 je u matičnoj školi u Privlaci isto kao i lani te 32 u područnoj školi u Viru deset više nego lanjske godine. S njima će u 18 razrednih odjeljenja raditi 31 učitelj i profesor uz pomoć dvanaestorice stručnih suradnika.
Ražanački osmoškolci zajedno s njihovim roditeljima, učiteljima i profesorima te ravnateljicom Vesnom Drmić jučer ujutro prije početka nastave tradicionalno su se okupili u svetištu Gospe od Ružarija u Ražancu na svetoj misi posvećenoj novoj školskoj godini koju je predvodio ražanački župnik don. Filip Kucelin. U matičnu školu Juraj Baraković u Ražancu i pet područnih odjeljenja krenulo je ukupno 204 učenika, sedam manje nego lani i s njima će raditi četrdesetak nastavnika. Kad su u pitanju prvašići treba kazati da ih je u klupe sjelo ukupno 21, devet manje nego lani. Najviše, sedam prvašića, je u Ražancu, pet manje nego lani; Radovinu četiri, tri manje; u Ljupču četiri, dva više; u Jovićima četiri, jedan manje; u Krnezi dva, isto kao lani; dok u Rtini ove godine nema niti jednog prvašića.
Kako su nam rekli u ražanačkoj Osnovnoj školi naredne godine slika broja učenika će se u znatnoj mjeri poboljšati što se vidi po predupisu djece u tzv. malu školu. Svakako da će i nedavno otvoreni novoizgrađeni dječji vrtić u Ražancu itekako pomoći.