Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Miris jutarnjeg kruha

05.10.2010. 22:00
Miris jutarnjeg kruha


Uz pjesmu i recitacije učenika u narodnim nošnjama danas su osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje protekli još jedni Dani kruha. Naime, ova zadarska škola manifestaciju Dani kruha, kao zahvalnost za plodove zemlje održava osamnaestu godinu za redom, a i ove godine proslava je prošla uz blagoslov župnika župe Bezgrešnog začeća BDM, don Emila Bilavera. Kruh ispečen u različitim oblicima izložen je predvorju škole, a nakon blagoslova, na veselje mnogih, uslijedila je i njegova degustacija.
– Dani kruha održavaju se od ’92 godine kada je osnovano društvo Lijepa naša u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. U početku su taj kruh pripremale uglavnom majke i bake, no u posljednje vrijeme u pripremi sudjeluju i djeca, što je jako bitno budući da se na taj način osjeća zajedništvo, pojasnio je ravnatelj škole Marko Marin koji se u sklopu svečanosti iskoristio priliku te se obratio i svojim učenicima te njihovim roditeljima.
Inače, svake godine u sklopu Dana kruha obrađuje se druga tema. Ove godine to je bio miris jutarnjeg kruha. Program osamnaestih po redu Dana kruha osmislile su časna sestra Donata i vjeroučiteljica Iva Žižić, a obilježavanje kruha, nastavlja se i sutra u sklopu županijskih Dana kruha.