Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tripadvisor: Zadar je podcijenjen, miriše na lipe i u njemu ne žive vandali

05.10.2011. 22:00
Tripadvisor: Zadar je podcijenjen, miriše na lipe i u njemu ne žive vandali


Gosti se, recimo, čude slatkim keksima koji su im posluženi za doručak, utičnicama koje ne rade i onima koje rade ali ih onaj koji se kupa teško može promašiti vodom iz tuša
Internetska stranica Tripadvisor ima mogućnost uploadanja fotografija od strane registriranih korisnika koji je posjećuju, kao i pisanja komentara koji uvelike pomažu putnicima i turistima koji se spremaju za put da se odluče i odaberu mjesto odnosno smještaj za svoj odmor.
Samo fotografija Zadra na toj stranici, koju mnogi konzultiraju i prije prve pomisli na stranu svijeta na koju žele krenuti, ima preko 1.200. Turisti obično na onaj, “internetski” način, sa pisanjem komentara i postavljanjem fotografija, reagiraju iz dva razloga – ili su zadovoljni, ili nisu.
Vole se hvaliti šarenim fotografijama “spize” na koju su naišli u zadarskim restoranima, obično zbog njene dekoracije, kvalitete, ili pak – kvantitete.
Što se tiče panoramskih fotografija i vidikovaca najpopularniji su, pogađate, zalasci sunca. Ima ih od onih iz primorskih mjesta Zadarske županije, preko onih otočkih, a najviše je ipak onih sa Morskih orgulja odnosno Pozdrava Suncu. Većinu fotografija su snimili sami, a neke su postavili, kako pišu, “uz odobrenje Turističke zajednice”.
Pogled i tišina
S druge strane, fotografije hotela na zadarskom području većinom su profesionalne i dovoljno je samo nekoliko klikova mišem da se vidi kako su skinute upravo sa službenih web-stranica hotela.
Gosti se, recimo, čude slatkim keksima koji su im posluženi za doručak, utičnicama koje ne rade i onima koje rade ali ih onaj koji se kupa teško može promašiti vodom iz tuša.
Ne prezaju ni od izražavanja oduševljenja prilikom posjeta nekim malim obiteljskim hotelima ili bed&breakfastima u kojima je “cijena znatno ispod kvalitete smještaja i usluge”. Hvale i pogled i tišinu ako su na njih naišli, poneku smokvu koju uberu iz vrta domaćina… Ponekad su prezadovoljni i sa majušnim balkonima sa kojih se, ako se dobro nagnete ulijevo ili pak udesno, vidi otprilike 3 centimetra morske površine. “Apsolutnom katastrofom” proglašavaju poderane plahte, tuš koji neprestano curi i paukovu mrežu koja se skupila na plafonu.
Od stvari koje se mogu vidjeti u Zadru i okolici na prvom je mjestu Nacionalni park Paklenica, na drugom crkva sv. Donata, a na trećem Morske orgulje.
Zadar ili Dubrovnik?
Mnogi stranicu posjećuju zbog foruma na kojem, zahvaljujući revnim odgovaračima spremnima pomoći, u kratkom roku dobivaju iskrene odgovore iz prve ruke. U jednom “topicu” primjerice, turist koji Hrvatsku planira posjetiti dogodine, pita “Zadar ili Dubrovnik?”. Odgovori su gotovo identični – “posjeti oba ako ikako možeš!”. “Dubrovnik je jedinstven, a Zadar je podcijenjen”, kaže jedan odgovor. Što se tiče pitanja otoka, nema otoka u zadarskom arhipelagu koji nema barem jednog zagovaratelja.
Većina pitanja ipak su “tehničke” prirode i tiču se prijevoznih sredstava, autobusnih i željezničkih kolodvora, aerodroma… Ljude zanima udaljenost i prijevoz na određenim relacijama, kvaliteta i cijena taksi usluge, pitaju “treba li nam u Zadru automobil ako smo smješteni na Boriku?”… Zanima ih, naravno, i je li Hrvatska skupa, a nakon nekoliko odgovora koji uključuju savjete o tome “gdje i kako jesti i kupovati” zaključak se nameće sam – puno je jeftinije nego u Eurozoni.


 SRPSKE TABLICE


Jedni na forumu pitaju je li sigurno u Zadar doći sa srpskim tablicama na osobnom automobilu. Odgovori se kreću od savjeta da srpske tablice za vrijeme boravka u Zadru zamijene hrvatskima, do toga da su očito postali “žrtve neprijateljsgog trača” jer “zadnjih nekoliko godina automobili i autobusi sa srpskim tablicama Hrvatskom prometuju bez problema. Mi nismo vandali.” stoji u odgovoru. Ostali pak objašnjavaju kako nije isto pojaviti se sa spomenutim zablicama u Istri ili na Hvaru, i u Zadru. Opširan odgovor o razlikama dotaknuo se rata, generala Gotovine i suda u Haagu, a za nekoliko dana stigao je i odgovor od turista sa srpskim tablicama. “Bili ste u pravu (očito onaj drugi odgovor), nismo imali nikakvih problema. Zemlja vam je predivna”.




 STRAST U ULICI LIPA


Jedan topic na forumu tiče se mirisa u Zadru. “Kad smo prošli tjedan bili u starom dijelu Zadra (turisti na engleskom Poluotok nazivaju old town ili stari grad) primjetili smo predivan miris koji se zadržavao u zraku tijekom našeg cijelog posjeta i širio se cijelim gradom, a ne samo jednim dijelom. Mislila sam da se radi o mirisnim štapićima, no moj muž je inzistirao na tome da je to miris određene vrste drveća. Može li nam itko pomoći da riješimo ovu zagonetku?” Bračni par nije trebao dugo čekati, odgovor je glasio: “Uživali ste u mirisu – lipa”.


 PORCIJE “JEDNOSTAVNO OGROMNE”


Hrana i piće su ono bez čega ne možemo pa nije nikakvo čudo da rasprava o njima ima dosta. Uz nekoliko opaski o tome koliko je istine u reklamnom sloganu koji kaže da je jedno hrvatsko pivo “najbolje na svijetu”, te nekoliko informacija o cijenama, o piću gotovo da se i ne govori. Rijetki su topici o vinu, ono se spominje tek na nekoliko mjesta, što istovremeno govori o ukusima gostiju koji kod nas dolaze, ali i o promidžbi hrvatskih vina koja, čini se, somellieri svjetskog glasa tek otkrivaju.
O hrani se puno više priča/piše. Turisti su uglavnom zadovoljni hranom, no logično je da o restoranima pišu oni koji nisu zadovoljni nego oni koji su nakon ukusnog obroka slatko sanjali. Ovi prvi, dakle, spominu prljave stolove, smrznuto meso, te u nekoliko navrata jedan te isti zadarski restoran u kojem su “porcije jednostano ogromne”.