Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čistoća predstavila usisivač javnih prometnih površina

Autor: Irena Jurjević

05.10.2012. 22:00
Čistoća predstavila usisivač javnih prometnih površina

Foto: Zvonko KUCELIN



Što su to polimeri, kako ih skladištimo, gdje ih bacamo, samo je dio pitanja upućen predstavnicima udruge Eko-Zadar i Čistoće koji su jučer na Narodnom trgu organizirali Dan čistoće, aktivnost u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno!”
– Interes građana je iznenađujuće dobar. Navratila su i dječica iz vrtića koja su bila izuzetno otvorena za sve informacije, kazala je Vesna Đili, samostalna stručna suradnica za promidžbu i edukaciju u Čistoći.


Građani su se uglavnom zanimali za odvojeno skupljanje otpada, što je ujedno i bila tema događaja:
– Gdje ide koje smeće, što su polimeri, sve su to pitanja koja nam znaju uputiti. Šira javnost ponekad nije sigurna što znače stručni izrazi koje koristimo. Za polimere im objasnimo da se radi o plastičnoj ambalaži koja ne spada u sustav povrata i koja bi se trebala odvajati, onda je građanima puno jasnije. Plastični tanjuri, čašice od jogurta, vrećice – sve to spada u polimere koji se odvajaju u određene vrećice koji se potom odvoze na točno određene dane, za što postoje napravljeni rasporedi, pojasnila je Đili, dodajući kako im je vrlo bitna komunikacija s građanima te ju nastoje raditi na sve načine – preko medija, interneta i predavanja.
Osim informiranja o pravilnom razdvajanju i odlaganju otpada na području Grada Zadra građani su jučer mogli sa sobom uzeti “Vodič za pravilno odlaganje otpada na području grada Zadra” i vrećice za odlaganje ostalih polimera, dok je za najmlađe tu bila edukativna slikovnica “Eko-Maca” kao i bojanka.
Također, na Narodnom trgu tvrtka Čistoća je predstavila i usisivač javnih prometnih površina, posude za odlaganje otpada i kutiju za odlaganje papira namijenjenu tvrtkama, te Petka, Metka, Papirka i Staklenka – posude za razdvajanje otpada prilagođene edukaciji djece.