Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradonačelnik Knez djeci obećao igralište, biciklističke staze i čiste plaže

Autor: Velimir Brkić

05.10.2012. 22:00
Gradonačelnik Knez djeci obećao igralište, biciklističke staze i čiste plaže


Prvi se “okuražio” Roko Mandić i probio led s pitanjem zašto su tijekom ljeta na školskom igralištu parkirani automobili te se djeca ne mogu igrati. Gradonačelnik je odgovorio da da se nada rješenju problema iduće godine


U povodu Dječjeg tjedna u Hrvatskoj, koji se obilježava od 1. do 7. listopada, i akcije pod nazivom “Gradovi i općine – prijatelji djece”, gradonačelnik Ivan Knez je u Gradskoj vijećnici primio Društvo “Naša djeca” Biograd na Moru koje su predvodile Danica Dominis i Vesne Adžić-Kapitanović te šestro najboljih učenika biogradske Osnovne škole različitih uzrasta – trećaše Liviju Drašković i Roka Mandića, četvrtaše Karlu Birkić, Karmelu Mrvicu i Matiju Katičin te šestašicu Antonelu Maričić.
Shodno motu Dječjeg tjedna: “Ljubav djeci prije svega”, biogradski učenici su za gradonačelnika pripremili škakljiva pitanja graske problematike, na koja je nije bilo lako odgovarati. Sve je podsjećalo na aktualni sat i vijećnička pitanja s neke od burnijih sjednica Gradskog vijeća.
Školsko igralište i biciklističke staze
Što zbog dobre pripremljenosti što zbog dobro znane gradonačelnikove spontanosti djeca su brzo zaboravila na početnu tremu te su se pitanja redala jedno za drugim. Prvi se “okuražio” Roko Mandić i probio led s pitanjem zašto su tijekom ljeta na školskom igralištu parkirani automobili te se djeca ne mogu igrati.
– Nažalost, problem postoji već godinama. Tijekom sezone na prostoru ispred Doma zdravlja stvori se prometni čep. Zajedno s policijom nastojali smo taj veliki problem riješiti, ali bez pravog rezultata. Jedini način bio je da u dogovoru s ravnateljem škole otvorimo parkiralište na školskom igralištu unatoč začaju tog prostora za djecu, odgovarao je gradonačelnik.
– Nadam se da ćemo sljedeće godine to riješiti. Imamo projekt za rekonstrukciju cijele prometnice od Ulice dr. Franja Tuđmana pa do Gradske knjižnice, ali da bismo to ostvarili moramo “ući” u dvorište privatnih vlasnika koji su u međuvremenu uložili žalbu. Sada je to trenutno u nadležnom ministarstvu, objašnjavao je Knez dodajući da je sljedeći korak otkup dijela zemljišta od Doma zdravlja Biograd. Tek nakon toga cesta će biti s nogostupima te parkirani automobili tada neće ometati kretanje pješaka.
Karlu Birkić je zanimala problematika “obilježavanja i izgradnje biciklističkih staza uz glavne gradske prometnice jer učenici sve češće idu biciklom u školu ili na neke druge aktivnosti, naravno, korsitilo bi i turistima”.
Gradonačelnik je kazao kako je za svaki zahvat ili projekt potrebna velika papirologija čije ishođenje sporo teče. Često je problem, kazao je Knez, nedovoljna širina postojeće prometnice što onemogućava izgradnju biciklističkih staza, pješačkih staza, zelenog pojasa i svega ostalo što jedna suvremena prometnica ima.
– Kao što vjerojatno znate, preko Jadranske magistrale na Kosi nemamo nijedan nogostup. Upravo smo bili krenuli s izgradnjom, međutim, ljudi različito reagiraju. Ne žele dati dio terena. Iako je zakon propisao da možemo sprovesti postupak izvlaštenja zemljišta teško je to sprovesti unutar naseljenog dijela. Treba godina i godina. Evo, Splitsku ulicu smo rješavali tri godine i još nije do kraja riješeno, kazao je gradonačelnik Knez.
Tko onečišćuje Dražicu?
Jedno od pitanja bilo je i zašto nema češćih autobusnih linija prema Zadru, Benkovcu ili Pakoštanima. Odgovorio im je kako Grad nema nadležnosti već tvrtka koja na temelju ugovorene koncesije obavlja međugradski prijevoz putnika, a to je zadarska Liburnija. Nadalje, Matija Katičin požalila se gradonačelniku da se jednom prigodom ovog ljeta ozlijedila na plaži Dražica nabovši se na odbačeni plastični predmet.
– Da grad bude čist i uredan, napravili smo posljednjih godina puno pomaka, međutim, nađe se uvijek neodgovornih građana, možda i turista. I to na plaži Dražica koja je vlasnica Plave zastave već deset godina, koja je u sklopu ovogodišnje akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice proglašena najuređenijom plažom u Zadarskoj županiji. Istovremeno je Biograd na Moru najuređeniji u kategoriji gradova od 3.000 do 10.000 stanovnika, kazao je djeci Knez.
Na završetku su djeca, aktivistice Društva “Naša djeca” Biograd i gradonačelnik Knez za sjećanje na ovaj susret potpisali plakat kojeg su djeca izradila posebno za ovu prigodu.