Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Pegla za bore” iz Nedjeljkine radionice hit sajma

Autor: Irena Jurjević

05.10.2012. 22:00
“Pegla za bore” iz Nedjeljkine radionice hit sajma

Foto: Marin GOSPIĆ



Prvi put jučer se na “Danima sunca” predstavila i Nedjeljka Jurin, diplomirana fitoaromaterapeutkinja s osomogodišnjim iskustvom u izradi prirodne kozmetike


Dvadeset i peti sajam “Dani sunca” jučer je na Narodnom trgu okupio dvanaest izlagača. Zadrani su tako mogli razgledati proizvode od lavande, likere, džemove, kozji sir, pa i prirodnu kozmetiku.
 Prvi put jučer se na “Danima sunca” predstavila i Nedjeljka Jurin, diplomirana fitoaromaterapeutkinja s osmogodišnjim iskustvom u izradi prirodne kozmetike.
Nedjeljka kaže kako sto posto stoji iza svoje prirodne kozmetike, a osim krema za ljepotu radi i različite kreme za kožne bolesti.
– Naše tijelo se svakog dana bori sa stresom koji se onda prebacuje na naš najveći organ, kožu, koja onda dobiva različite upale, objašnjava Jurin.
Među najpopularnijim Nedjeljkinim kremama je tzv. pegla za bore, krema s kojom je izašla i na slovensko tržište.
– Riječ je o kremi koja hrani i stiska pore te pomalo pegla bore zahvaljujući skupini eteričnih ulja. Ova krema se koristi uz pomoć hidrolata koji se dobivaju odvojeno. Hidrolat ne stavljam u kremu jer želim imati potpuno zdrave i prirodne proizvode, a to se ne može ako koristite konzervanse.
Kada koristite zdravo i prirodno, sastojci prolaze kroz svih pet slojeva kože jer stanice odmah prepoznaju prirodno i onda to skladište, za razliku od toksičnog koje izbacuju. Na taj način naša koža počinje živjeti normalno i množiti se, što je važno jer se na taj način zaustavljaju bore, objašnjava ova vremešna, no opet energična Riječanka koja se s izradom kozmetike počela baviti prije osam godina kao član udruge Zdrav život Rijeka gdje je naučila kako raditi s biljkama. Nakon toga je pošla u Samobor gdje je završila jednogodišnju školu za uzgajivače i prerađivače ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja. To joj nije bilo dovoljno pa je završila fitoaromaterapiju, a pored toga je studiozno prišla i ljekovitoj glini postavši jedina terapeutkinja članice hrvatske krovne udruge za glinu.
– Djevojkama koje ne mogu naći posao savjetujem preorijentaciju. Život je takav kakav je – i nije samo takav u nas. Svagdje je tako, nestašica posla je. Idemo zasukati rukave i radom ćemo je riješiti. Priroda je tu, nadohvat ruke, iskoristite to, istaknula je, ali i dodala kako se pritom uzima samo onoliko koliko nam treba. Ostalo treba pustiti da se razmnožava.
Dvadeset i peti po redu sajam Dani sunca ne bi trebao biti i posljednji, jer je u planu i njegovo božićno izdanje, ukoliko ih vrijeme posluži, kazala je Nives Rogoznica iz udruge Eko Zadar:
– Ono što uvijek naglašavamo zašto su sajmovi bitni jest ako netko i nije u mogućnosti u ovom trenutku nešto kupiti i isprobati, svejedno može razgovarati s proizvođačem, saznati sve o proizvodu, počevši od toga gdje rastu sastojci kod koga je napravljen do toga kako ga je najbolje koristiti, bilo da je riječ o kozmetičkom ili prehrambenom proizvodu. I to je ona najveća vrijednost u odnosu na uobičajenu svakodnevicu kada kupujemo proizvode u trgovinama gdje nemamo takvu mogućnost, kazala je Rogoznica, primjećujući pritom kako se tijekom godina razvila praksa vraćanja kupaca istim proizvođačima.
– Na ovaj način stvaraju se i kontakti jer se svi ti proizvodi od proizvođača mogu naručiti i kasnije. Jako nas veseli kada pred ljeto suvenirnice u Zadru otkupljuju jedan dio tih proizvoda jer vidimo da se taj proizvod može dobiti i izvan sajma. Jer sajam je četiri puta godišnje, a proizvode trebamo svaki dan, zaključila je.