Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Shine” po drugi put na sudu zbog preuređenja

Autor: Minja Gugić

05.10.2012. 22:00
“Shine” po drugi put na sudu zbog preuređenja

Foto: Adam VIDAS



Nekad jedno od omiljenijih okupljališta mladih Zadrana, bivši popularni kafić “Shine” u Ulici Mihovila Pavlinovića u centru grada na Poluotoku, bio je predmet sudskog spora koji je u petak i okončan na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinjom Anom Brkić.
Riječ je, naime, o protupravnoj gradnji, a investitore i voditelje tog kafića prijavili su stanari zgrade iznad kafića koje je predvodio, kako smo neslužbenim kanalima saznali, jedan od poznatih Zadrana Miho Zrnić Marinović, poduzetnik i vlasnik tvrtke Odlagalište sirovina te njegov brat Vlado.
Radovi u povijesnoj jezgri
Prema optužnom prijedlogu dvojica Zagrepčana kao direktori Trgovačkog društva Salutatio Soli d.o.o., Vedran Gojković i Mladen Zebić iznajmili su taj prostor koji je prethodno bio u funkciji i vlasništvu OTP-banke te ga sredinom lipnja 2008. godine počeli preuređivati u kafić. Tužiteljstvo ih tereti zbog protupravne gradnje jer smatraju kako je to prostor unutar povijesne jezgre koja je upisana u registar tzv. nepokretnih kulturnih dobara RH.
– Optuženici su radi prenamjene tog poslovnog prostora u ugostiteljski objekt protivno odredbama Zakona o građenju vršili izvođenje radova instalacije i odvoda, elektroinstalacije, postavljali kanale za ventilaciju, gradili konstrukciju spuštenog stropa i postavili ga, izveli radove sanitarnog čvora od knauf ploča, postavili staklene stijenke na fasadama zidova, probili otvor u kamenom lučnom fasadnom zidu, skinuli žbuku sa zidova i stropova i sve to bez ishođenja potrebne dokumentacije – nabraja se u optužnom prijedlogu.
Bez dozvola
Što se tiče “papirologije”, kako se moglo čuti na raspravi, trebali su imati dozvolu Grada Zadra i to Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja, potom odobrenje za adaptaciju nadležnog Ministarstva, potvrdu glavnog projekta o rekonstrukciji te odobrenje za izvođenje radova Ministarstva kulture RH – Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Zadru.
I dok je tužiteljstvo ostalo pri optužnici, branitelji su u svom završnom govoru naglasili kako bi se Gojković i Zebić trebali osloboditi svake krivnje tim više što je riječ o već “presuđenoj stvari” koja je na Prekršajnom sudu u Zadru dobila svoj epilog pravomoćno oslobađajućom presudom.
Presudu će u ovom slučaju sutkinja Brkić izreći u utorak.
OTP Banka – Shine – Il Padrino
Nakon što je otvoren “Shine” je radio relativno kratko, a onda je dulje vrijeme bio zatvoren. Na početku ljeta opet su se u tom prostoru užurbano izvodili radovi i to opet zbog prenamjene prostora u restoran koji je i “proradio” ove sezone. Prema svemu sudeći, novi vlasnici mogu zadovoljno trljati ruke jer je novouređeni štekat u hladu stabala preko ceste bio stalno pun gostiju. “Il Padrino” specifičan je upravo zbog toga što konobari poslužuju goste pretrčavajući cestu.