Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vozaču Robertu Kataliniću 1,5 godina zatvora

Autor: Suzana Bandić

05.10.2012. 22:00
Vozaču Robertu Kataliniću 1,5 godina zatvora

Foto: Mario GOSPIĆ



– Sud je temeljem provedenih dokaza utvrdio da ste krivi za kazneno djelo koje vam se optužnicom stavljalo na teret i to na način opisan u činjeničnom dijelu optužnog akta – kratko je nepravomoćnu presudu od 1,5 godine zatvora prokomentirala sutkinja Iva Lovrin


Nakon 12 godina sudovanja 49-godišnji Robert Katalinić jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćnom presudom osuđen na godinu i pol zatvora. Poštar iz Starigrada proglašen je krivim za izazivanje prometne nesreće u noći 14. rujna 2000. godine oko 3.10 sati s južne strane Masleničkog mosta, u kojoj je smrtno stradala tada maloljetna Jadranka Stojanović, štićenica Doma za odgoj djece i mladih u Rijeci.
– Sud je temeljem provedenih dokaza utvrdio da ste krivi za kazneno djelo koje vam se optužnicom stavljalo na teret i to na način opisan u činjeničnom dijelu optužnog akta. Dakle, vozili ste brzinom neprilagođenom stanju na kolniku, imali ste 1,35 promila alkohola u krvi, a zbog aktivnosti prethodnog dana kod odmjeravanja kaznene sankcije uzete su u obzir i vaše smanjene psihofizičke sposobnosti, odnosno umor – kratko je obrazložila sutkinja Iva Lovrin koja je “spis Katalinić” dobila od suca Marijana Bitange nakon što je on prešao s Općinskog na Županijski sud. Bitanga je iz istih razloga spis “naslijedio” od suca Borisa Radmana, a on od Zlate Smojver Kanjer.
Prema optužnici do nesreće je došlo jer je Katalinić izgubio nadzor nad upravljačem svog “peugeota 206” i udario u betonski ogradni zid mosta. Šesnaestogodišnja Jadranka, koja je sjedila pokraj njega na mjestu suvozača, od siline udarca zadobila je teške i za život opasne ozljede, nagnječenje mozga i razdor prsne aorte, uslijed čega je na mjestu preminula. Katalinić, koji je vozio pod utjecajem od 1,35 promila alkohola u krvi, bio je teško ozlijeđen.
Riječanin nastanjen u Starigredu Robert Katalinić tijekom dugogodišnjeg suđenja pred sucima se nekoliko puta očitovao o krivnji, a svaki put negirao je odgovornost za smrt mlade djevojke koja je nakon pogibije sahranjena u Matuljima, a njezinom se grobu u međuvremenu zametnuo trag jer se o njemu nitko ne brine niti ga obilazi. Osiguravajuće društvo ni 12 godina nakon nesreće od Katalinića nije zatražilo odštetu, iako se na prethodnim ročištima spominjalo kako bi se tim novcem uredio njezin grob. Djevojka nije imala roditelje, a jedini koji bi se za ovaj slučaj trebali zainteresirati, djelatnici riječkog Doma za odgoj, nisu se odazivali ni na rasprave, niti su pokazali ikakav interes o tijeku postupka, a tako je ostalo sve do presude.