Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prepješačili 12 kilometara u sjećanje na teške dane obrane Zadra

05.10.2013. 22:00
Prepješačili 12 kilometara u sjećanje na teške dane obrane Zadra


Udruga Žene u Domovinskom ratu i Bojna kralj Tomislav mimohodom od Dračevca Zadarskog do Bokanjca, po nekadašnjoj prvoj crti obrane grada, još jednom su odlučili podsjetiti na slavne dane kad su hrvatski branitelji onemogućili srpskom agresoru osvajanje grada


Od Dračevca do Bokanjca naziv je jučerašnjeg mimohoda organiziranog u povodu Dana obrane Zadra. Udruga Žene u Domovinskom ratu i Bojna kralj Tomislav hodnjom od Dračevca Zadarskog do Bokanjca, po nekadašnjoj prvoj crti obrane grada, još jednom su odlučili podsjetiti na slavne dane kad su hrvatski branitelji onemogućili srpskom agresoru osvajanje grada.
– I danas kad imam 64 godine, osjećam obvezu sudjelovati u ovom mimohodu. Ovih 12 kilometara hodnje za mene je kratak put, ali je to prilika da se vratimo u vrlo teške dane obrane Zadra. Bilo je puno straha, muke. Mislili smo stalno hoće li pasti, neće li pasti, sve je bilo igra trenutka. Ipak netko gore, iznad nas, bio je jači i ja sam danas sretan što ponovno vidim neke ljude koji su i tad bili sa mnom i ranjavani po nekoliko puta. Tih dana se uvijek moramo sjećati, posebno radi naše djece i unuka. Ne dajmo da se to zaboravi, rekao je jedan od sudionika obrane grada Vinko Šimunić Bubanj.
Braniteljima su se pridružili i motoristi iz zadarskih Beštija, ali i djeca iz OŠ Krune Krstića. Kao što je i obećao, među braniteljima je bio i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta zajedno sa svojim zamjenicima Ivicom Vlakićem i Zvonimirom Vrančićem.
– Svi se sjećamo kako je teško i krvavo bilo tih listopadskih dana 1991. Ova hodnja je odavanje priznanja svim poginulim braniteljima, ali i građanima Zadra koji su trpjeli najžešće udare neprijatelja. Na ovom području se branila i Hrvatska jer je neprijateljeva zamisao bila baš ovdje presjeći Hrvatsku na pola. Iako je to vrijeme bilo vrijeme teških stradavanja, bilo je to i vrijeme velikih junaštava, rekao je gradonačelnik Kalmeta.