Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreću projekti Providurove, bedema, Citadele, Centra za mlade

05.10.2016. 22:00
Kreću projekti Providurove, bedema, Citadele, Centra za mlade


Jučer smo dobili dobru vijest, a to je da smo odabrani kao urbano područje za provedbu mehanizma teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), čime nam je kroz ovaj instrument politike Europske unije za urbani razvoj na raspolaganje stavljeno 35 milijuna eura koje možemo trošiti do 2020. godine, izvijestio je na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra ističući kako će Grad Zadar upravljati tim značajnim sredstvima, ali ih ujedno i kanalizirati prema projektima u raznim tematskim područjima uključenim u strategiju urbanog razvoja.
– Ovom odlukom dobili smo mogućnost da direktno ugovaramo naše projekte s resornim ministarstvima, što do sada nije bio slučaj. Morali smo aplicirati zajedno s drugima na natječajima i čekati ishod. Na ovaj način, već krajem ove i početkom iduće godine moći ćemo započeti intenzivne pregovore sa svakim pojedinačnim ministarstvom za projekt koji želimo realizirati. Dakle, mi smo sada produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja na terenu i zajedno s njima odgovorni smo za realizaciju tih projekata u iznosu od ukupnih 35 milijuna eura. Taj proces, naravno, nije lagan, ali smo otvorili vrata i ta su nam sredstva rezervirana. Bit će to značajne investicije u naš grad u narednih pet godina, kazao je Erlić precizirajući da je za 2017. godinu u planu realizacija nekoliko značajnih projekata među kojima su Centar za mlade, obnova gradskih bedema, Providurove palače, Citadele, te nekoliko projekata iz prometa koji se odnose na semaforizaciju, nabavu voznog parka, uređenje raskrižja i biciklističkih staza, izgradnju i uređenje Poduzetničkog inkubatora, ali i na projekte koji nisu isključivo infrastrukturni, poput potpore novom zapošljavanju mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, unaprjeđenje školskog sustava, a posebice strukovnog obrazovanja.
– Svi ti projekti će sada, ovisno o području, biti dogovarani direktno sa ministarstvima i mi kao Grad imamo privilegiju trošiti i raspoređivati ta sredstva. Istaknuo bih i kako je našoj prijavi dodijeljeno 29,5 bodova, što je najviše od svih prijavljenih gradova, pa i od Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, naglasio je Erlić zaključujući kako to znači da je prijedlog ITU programa i strategije Grada Zadra te kapaciteta za provedbu ITU mehanizma procijenjen kao najbolji. Erlić je pojasnio kako je slijedeći korak formiranje ITU tijela i uspostavljanje suradnje s ministarstvima.
Pročelnik Darko Kasap najavio je dovršetak A faze radova na projektu rekonstrukcije luke Petrčane, a radove bi prema potpisanom ugovoru Županijske lučke uprave Zadar trebala izvoditi vodička tvrtka Minigradnja. Ovaj projekt s iznosom od dva milijuna kuna financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te s iznosom od jednog milijuna ŽLU Zadar i Grad Zadar.
– Crna prometna točka na raskrižju Ulica Stjepana Radića i Andrije Hebranga gdje se prema evidencijama MUP-a događa najviše prometnih nesreća na području grada bit će uskoro prošlost. Potpisan je ugovor s tvrtkom Lavčević Zadar koja je ponudila cijenu od 1,3 milijuna kuna s PDV-om, a dio radova sufinancirat će MUP u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH za 2016. godinu sa 756 tisuća kuna. Kasap je najavio i otvaranje za promet bivše Bihaćke ulice za najduže deset dana, a kazao je i kako se intenzivno radi na rješavanju imovinskih odnosa kako bi uskoro mogla započeti i rekonstrukcija Puta Nina i Benka Benkovića. Gradonačelnik Božidar Kalmeta dodao je i kako bi do konca ove godine trebala započeti rekonstrukcija Ulice Ante Starčevića cijelom njezinom dužinom te da će se u sklopu istog projekta rekonstruirati i ulica između Opće bolnice i Poliklinike koja bi, kako je kazao, uskoro trebala biti četverotračna. Dogradonačelnik Vrančić osvrnuo se na važnost rješenja križanja Puta Nina i Hrvatskog Sabora na Žmirićima čime bi se konačno riješile ponekad i kilometarske kolone iz pravca Petrčana i Nina, a posebno tijekom ljetnih mjeseci.