Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nismo popustili ni kad nam je probijena prva crta na Dračevcu

05.10.2016. 22:00
Nismo popustili ni kad nam je probijena prva crta na Dračevcu


Nigdje nisam imao tako složenu situaciju kao 4., 5. i 6. listopada 1991. u Zadru. Ljudstvo iscrpljeno višednevnim borbama tijekom napada izdržalo je pritisak nadmoćnijeg neprijatelja. Nismo popustili ni kada nam je probijena prva crta ovdje na Dračevcu. Već je neprijatelj prošao župnu kuću i oklopnim vozilima ušao u Dračevac, a tada je Željko Vujić uništio tenk koji je danas spomenik i simbol obrane Zadra, prisjetio se jučer kod istog tog tenka na Dračevcu brigadni general Ivan Beneta.
– Dan kasnije istom žestinom neprijateljska vojska pokušavala se probiti preko Čubrijana do Zadra, a tu je odbačena posljednjom pričuvom koju smo imali, policijskim vodom koji je osiguravao zapovjedništvo obrane grada, unatoč zalihama streljiva i oružja kojeg su imali na raspolaganju, dodao je izaslanik načelnika Glavnog stožera RH, i sam izravni sudionik obrane grada Zadra. Beneta je u Zadar stigao kao jedan od gostiju na središnju proslavu 25. godišnjice Dana obrane grada Zadra.
Na Svečanoj akademiji na Dračevcu okupili su se brojni gradski i županijski vijećnici na čelu s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i županom Stipom Zrilićem, hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih udruga, a svoje izaslanike poslali su i Predsjedinica RH Antu Deura, ministar branitelja Ivana Vukića te načelnik Glavnog stožera RH, spomenutog Benetu.
Tih dana, kada su se neprijateljske snage 9. korpusa predvođene zloglasnim generalom Ratkom Mladićem, uputile u pohod na Zadar u kojem je snagama JNA zapovjedao pukovnik Momčilo Perišić, sve je prijetilo na katastrofu, ali pobijedila je srčanost malobrojnije vojske.
– Naši su branitelji na cijeloj liniji obrane Zadra uspješno odbili sve napade i nanijeli neprijatelju teške gubitke u ljudstvu i tehnici pa smo u večernjim satima 6. listopada presreli poruku neprijateljske vojske da uslijed velikih gubitaka odustanu od daljnjih napada. Bila je to naša velika i povijesna pobjeda koje u tom trenutku, iscrpljeni dvomjesečnim borbama u zadarskom zaleđu i obrani Zadra, nismo bili ni svjesni, rekao je pukovnik Marko Čulina, zapovjednik 112. brigade koji se prisjetio tih teških dana prije 25 godina koji se, naglasio je, ne smiju zaboraviti.
Važnost jučerašnjeg datuma, kao jednog od najznačajnijih u povijesti grada, posebno je apostrofirao i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.
– Branitelji su svojom hrabrošću i domoljubljem zaustavili neprijateljski pokušaj osvajanja grada i obranili ga. Na ovom mjestu s posebnim se pijetetom sjećamo svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Hrvatske. Svi mi okupljeni svjesni smo koliku je žrtvu tadašnji naraštaj dao kako bi se stvorila slobodna Hrvatska, rekao je Kalmeta.
Zadrane je jučer ujutro probudila budnica gradskim ulicama, a ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju položeni su vijenci i upaljene svijeće poginulim braniteljima. Počast je odana i poginulim pripadnicima 3. imotske bojne polaganjem lovorovog vijenca i paljenjem svijeća. Vijenci su položeni i kod spomen-obilježja na Dračevcu nakon čega je služena sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.