Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ples uz fotografije devastirane Glazbene škole

05.10.2016. 22:00
Ples uz fotografije devastirane Glazbene škole


Zadarski plesni ansambl nastao je u jesen 1991. godine, u vrijeme početka rata kada kultura nije bila primarna, a svaki novi dan donosio je nova bombardiranja i smrt. Povodom 25. obljetnice obrane grada Zadra jučer je u Gradskoj loži otvorena izložba plakata, fotografija i kostima Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg ansambla suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji.
Osnivačice ansambla su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica nagrade Grb grada Zadra. Autori izložbe, uz Sanju Petrovski, su dugogodišnji i neumorni suradnici Zadarskog plesnog ansambla Marija Šarić Ban, kostimograf i Igor Gluić, akademski slikar. Izložba se otvorila performansom Listopad po tekstu istoimenog romana Tomislava Marjana Bilosnića, a uz mlađe članice ansambla nastupili su Josipa Štulić, Filipa Bavčević, Mate Ivić, Nataša Kustura, Marta Huber, Ena Vukičević i Nuša Kapović.
Emotivni nastupi zanijemili su publiku, posebno stoga što se ples odvio usred lože, a plesači su bili okruženi raznim fotografijama devastirane Glazbene škole, koja je od simbola kulturnog napretka u Zadru postala simbol ustrajnosti borbe za slobodu. O tome je jučer govorio i Radovan Dunatov, gradski pročelnik za kulturu, koji je otvorio izložbu.
– Htjeli su nam uzeti identitet i uništiti kulturu, gađali su ciljano Kneževu palaču. U toj sinergiji prve crte obrane i grada koji je živio svoj identitet, našli ste se vi kulturnjaci koji ste poticali branitelje da ustraju. Ansambl raste od početka, a mi pomažemo onoliko koliko imamo novca. Nadam se da će u budućnosti ta suradnja biti i još uspješnija, kazao je Dunatov.
Prikaz djelovanja Ansambla predočen je plakatima, fotografijama i kostimima nastalim kroz 25 godina sustavnog i znalačkog rada, a uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija, preko plesnih predstava za djecu i mlade, do site – specific performansa, moderiranih rasprava i radioničkih izvedbi u javnom prostoru. U smjeru kazaljke na satu kreću se od razaranja, rata i kaosa, preko bogate palete umjetničkih ostvarenja, do krune plesnih događanja: festivala suvremenog plesa Monoplay, jedinog festivala u Hrvatskoj koji njeguje solo formu.
Svi zainteresirani ljubitelji plesa mogu pogledati izložbu do 19. listopada.