Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uz nakit od stakla i sapun od čokolade Domaći igrali šah od gline

05.10.2016. 22:00
Uz nakit od stakla i sapun od čokolade Domaći igrali šah od gline


U Arsenalu je jučer otvorena 28. smotra učeničkih zadruga na kojoj je 70 osnovnoškolskih i srednjoškolskih zadruga iz Hrvatske predstavilo svoje radove. Smotra je otvorena himnom koju su otpjevale učiteljice iz Osnovne škole Petra Preradovića, nakon čega je pročitano pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila vrijednim učenicima. Okupljenim se obratio i gradski pročelnik Joso Nekić koji je u pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo što se smotra održava upravo u Zadru.
– Zadrugarstvo potiče osobine kao što su nadarenost i poduzetništvo. I mi u Zadru potičemo ove osobine naših učenika kroz Dan izvannastavnih aktivnosti, kazao je Nekić.
Arsenal je jučer bio premalen za sve hrvatske zadrugare koji su željeli predstaviti što više proizvoda vrijednih ruku učenika. Svega se našlo na smotri zadruga, od tradicionalnih dalmatinskih proizvoda, maslinovog ulja, porpura od lavande, džemova od smokava i maraške, do slavonskih proizvoda, zlatoveza, slavonskih delicija, nakita, kozmetičkih sapuna, keramike, nakita od stakla… Izloženi su različiti keramički radovi, od ukrasnog posuđa, do satova, različitih slika, crteža, unikatnih proizvoda od paške čipke, domaćih kolača i još pregršt inovativnih djela malih ruku, sa zajendičkom notom, daškom tradicije kraja iz kojeg dolaze.
Učenici OŠ Vjenceslav Novak iz Zagreba na smotri su predstavili unikatne uratke od stakla, prstenje i ogrlice koje su sami napravili, satove, proizvode od svile.
– U početku nam je bilo malo teško raditi fuziju stakla, ali kada smo naučili, puno je lakše, pojasnile su Petra i Elizabeta, učenice sedmog razreda.
Lucija Hamin odnosno njezina zadruga Srčeke, OŠ Marije Bistrice, predstavila je nakit, torbe, okvire za slike, sapune koje izrađuju od čokolade, vanilije, kave i lavande.
A vrijedne “pčelice” iz istoimene zadruge OŠ Kardinala Alojzija Stepinca iz Krašića, poučile su nazočne bojanju pisanica na starinski način, voskom.
– Najprije trebamo ofarbati jaja voskom, nešto na njih nacrtati, potom ih skuhati u kori crvnog luka i tada će na njima ostati lijepi tragovi, kazala je Magdalena.
Zadruga Regoč iz Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina imala je uistinu poseban uradak. Od gline su napravili šah sa likovima “Domaćih”, iz “Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić.
– Svaka figura u šahu predstavlja neki lik iz bajke, kazala je Petra Stipetić učenica šestog razreda.
Svi artikli izloženi na smotri učeničkih zadruga mogu se kupiti još danas i to po promotivnim cijenama. Prihod od prodaje ide za rad škola i njihovih zadruga kako bi marljivi i talentirani učenici mogli i dalje “zadrugariti”.