Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odnos prema Hrvatskoj neće biti drugačiji nakon Obamine pobjede

Autor: Siniša Klarica

05.11.2008. 23:00
Odnos prema Hrvatskoj neće biti drugačiji nakon Obamine pobjede

Foto: AP



Izbor demokratskog kandidata, senatora Baracka Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država nije jučer posebno iznenadio Zadrane. Dugotrajnoj i medijski vrlo precizno ciljanoj izbornoj kampanja, John Mc Caine nije mogao parirati. Riješenost američkih birača prema promjenama u stranu su bacili i fenomen da je Obama prvi afro-američki predsjednik SAD-a. Tako su se ostvarile vizije poznatog sna  Martina Luthera Kinga o u ujedinjenoj Americi, ali je i odaslana jasna poruka svima onima koji potcjenjuju američku demokraciju i sposobnost američkog društva za još jednim korakom u očekivanu bolju sutrašnjicu.
Obamin izbor komentirali su i zadarski političari, a nekadašnji diplomat i poznati hrvatski pjevač Đani Maršan kaže: „Izbor senatora Obame nije veliko iznenađenje. Da će baš on biti izabran, pokazale su brojne ankete koje su rezultirale pobjedom sa opipljivom prednošću. Nama najvažniji je stav Amerike prema ovom djelu svijeta, a ja mislim da tu neće doći do nikakvih radikalnih promjena. Također, ne treba očekivati niti spektakularne poteze Obame prema ovom dijelu Europe.
Predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović kaže kako Obamim uspjeh nije bio 100 posto siguran, ali je bio očekivan.
–  Uspio je kao relativno nepoznati političar, oko sebe okupiti cijeli jedan pokret za promjene. Najviše fascinira s kolikom pažnjom je diljem svijeta Obama pračen u predsjedničkoj utrci. Na kraju je dokazao da je došlo vrijeme za nužne promjene. Prije svega sustava jer se pokazalo da sve veće gramzivo prisvajanje dovodi svuda, pa i kod nas, do strašnih lomova. Pobjeda Baracka Obame pobjeda je mladih ljudi željnih promjene, željnih sigurnosti rada i zdravlja. Sigurna sam da će Obama uskoro potpisati i Statut Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Potpredsjednik Gradskog vijeća Zadra Damir Kasap (HSLS), za razliku od drugih, ipak je iznenađen Obaminom pobjedom.
– Pokazalo se da liberalno glasačko tijelo nije toliko disciplinirano kao ono demokrata. Barack Obama je uspio mobilizirati sve liberalne snage uključujući i manjinske grupe što je rezultiralo nadmoćnom pobjedom. Što se tiče odraza te pobjede na našu zemlju, nisam siguran u bilo kakve promjene američke politike koja je posljednih deset godina, osim u slučaju kupovine Airbusa nauštrb Boeinga, više-manje konzistentna.
Zamjenik zadarskog župana Đani Bunja (HSP) bio je Mc Cainov „navijač”. Dijelom i zbog konzervativnog svjetonazora.
–  Obama je uspio mobilizirati birače koji su u velikom broju izašli na izbore. Upravo taj izlazak dovodi do promjena, jer kad birači ne žele promejne, onda je odziv na izbore manji, što se već pokazuje kao zakonitost. Sigurno je da će u Americi doći do promjene unutarnje i vanjske politike, budući da je Obama najavio povlaćenje iz Iraka, a čini mi se da će se djelom i revidirati američka politika prema kriznim žarištima. Odnos prema Hrvatskoj se neće mijenjati jer svaka ozbiljna zemlja ima odavno utvrđene strateške ciljeve koji se provode bez obzira tko bio predsjednik, rekao je Đani Bunja.
Zadarski gradonačelnik Živko Kolega na kraju je dodao: „Nisam neki vanjsko-politički analitičar, ali ako već pitate, reći ću: Amerika je najveća ekonomska i vojna sila pa izbor njenog predsjednika ima utjecaja na cijeli svijet. Ekonomska politika SAD-a, uz mnoga krizna žarišta u svijetu, a što je naročito imalo posljedice na cijene energenata, dovela je do globalne krize svjetskog gospodarstva. Oba kandidata su najavljivala promjene, ne samo u unutarnjoj i vanjskoj politici SAD-a, nego i nove gospodarske mjere, i to je dobro. Uvjeren sam da će doći do stabilizacije kriznih žarišta uz određene ekonomske intervencije, a to će sigurno dovesti i do stabilizacije svjetskog gospodarstva. Jasno je da to ima reperkusije i na Europu i Hrvatsku. Prema tome, očekujem gospodarsku stabilizaciju završetkom američkih izbora.”