Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tajna vina Andre Tomića

Autor:

05.11.2008. 23:00


Bage, vina s potpisom, vina s jakom personalnom dimenzijom mogu učiniti čuda zar ne, upita nekad košarkaški, a sada turistički velemajstor Vele Čubrić.
Individualnost, osobnost i moć vina proizlazi iz osobe, proizvođača, gospodara vinarije i vinograda.
Proistječe iz nakupljenog znanja i vrijednosti npojedinca, ali i glasovitosti i znamenitosti obitelji, vinske kuće, podruma, posebne vinske škole, uporabljenosti tehnologijskih tajni.
Osobnosti, kojoj se vjeruje, koja na potrošače prenosi vlastitu vinsku sliku. Povjerenje, koje se stječe godinama i u potrošača stvara glas, famu koja prelazi u divljenje.
Andro Tomić primjerice jedna je od takvih neprelaznih osobnosti hrvatskog vinarstva.
Hvaranin, zagrebačke vinogradarske škole, moj student, asistent na vinarskoj katedri Agronomskog fakulteta u Zagrebu 70-ih godina.
Pjesnik u duši, umjetnik u vinu, katedru ubrzo zamjenjuje hvarskim jelšanskim vedutama, vinogradima i maslinicima na blagim terasama rimskog agera, stvarajući kult suvremenog vinarstva.
Andro je znamka koja ujedinjuje starorimsku i noviju hrvatsku vinogradarsku tradiciju.
Kreacija njegove vinarije u Jelsi ukazuje na podrum vinske ville rustice, kojoj se uspješno pridodaje srednjovjekovni hrvatski dvorac.
Novu vinariju puni vinima neupitne chateau proizvodnje.
Enološke čistoće, učinjena znanstvenom minucioznošću, čuvana i njegovana ljubavlju umjetnika.
Vina s potpisom Andre Tomića, postaju sve više odrednica hrvatske vinske škole otočne provenijencije.
Takve dragulje koji sa znanošću spajaju vinograd i vinariju i stvaraju ovako dobra vina treba isticati i diviti im se nadoda Vele, stari vinski šmeker, kušajući Andrin Sv. Klement vino s potpisom.
Vaš Bage