Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zolja izvučena iz osam metara dubokog bunara

Autor: Irena Jurjević

05.11.2008. 23:00
Zolja izvučena iz osam metara dubokog bunara

Foto: GSS



Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja jučer ujutro sudjelovali su u popriličnoj opasnoj akciji izvlačenja raketnog bacača tkv. zolje koja je pronađena u bunaru u Zemuniku Donjem. Zolja je odbačena na dubinu od osam metara, a po nju se u bunar spuštao GSS-ovac Ljubo Majica. Njemu je pripala nezahvalna zadaća vezivanja oružja koje je potom izvučeno na površinu:
– Spuštanje nije predstavljalo neku opasnost jer on nije uopće dolazio u veći kontakt sa zoljom. Njegov zadatak je bio staviti omču oko nje, nakon čega je izašao izvan bunara. Jedina opasnost koja je postojala jest da se nešto moglo obrušiti na Majicu, no prije ulaska u bunar skinuto je i sanirano sve što je moglo eventualno pasti, kazao je Igor Mijailović, jedan od trojice GSS-ovaca koji su jučer sudjelovali u akciji izvlačenja.
Njih su u pomoć pozvali pirotehničari hrvatske policije koji su sumnjali na opasnost od stvaranja plinova u bunaru. Naime, s obzirom na mulj i dubinu bunara, za to je postojala velika mogućnost, a i sam otvor bio je previše uzak da bi kroz njega mogli proći pirotehničari, pojasnio je Mijailović.
Akcija je inače trajala oko sad vremena, a policija je dojavu o nepoznatom minsko eksplozivnom sredstvu dobila dojavu građanina.