Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Treba im prostor za vježbanje

Autor:

05.11.2009. 23:00
Treba im prostor za vježbanje

Foto: Filip BRALA



Prijavili smo se na show kako bi ukazali na problem nedostatka prostora za vježbanje – riječi su Floorshakera
Stapanjem plesnih i gimnastičkih bravura breakdancea i hip-hopa zadarski Floorshakers Crew su u „Supertalent” showu Nove TV, osim vrsne prezentacije u mladih Hrvata sve raširenijeg plesnog izričaja, ukazali i kako za njih hip-hop (sub)kultura nije samo oblik artikulacije, već uvelike i način života. Dokaz tomu njihovi su sve zapaženiji nastupi koji su osmišljavani na ulici budući su naši sugovornici „beskućnici” u svom gradu.
– Prijavili smo se na show kako bi ukazali na problem nedostatka prostora za vježbanje – riječi su Floorshakera koje su nas, između ostalog, motivirale potražiti članove ove plesne skupine.
Prepuštene inerciji struktura i nomadskoj potrazi za kakvim-takvim prostorom, naše „hip-hopere” i „breakere” pronalazimo na jednoj od u zadnje vrijeme često izmjenjivanih lokacija. Kako je ista polu-squatter-skog karaktera, njenu poziciju ćemo na zamolbu Floorshakera ostaviti u anonimnosti, no, sasvim zasluženo, iz anonimnosti sve češće izlaze korisnici spomenutog zdanja.
Kada spominjemo Floorshakers Crew, ne smijemo zaboraviti da je 13-člana ekipa koja je nastupila u Supertalentu nastala spajanjem Floorshakersa(breakdance) i Pozkoka(hip-hop). Floorshakersi su osnovani prije godinu dana, a zahvaljujući suradnji s Lucijom Mikas, za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva ubilježili smo i prve značajnije nastupe. Tada smo otvarali svaku utakmicu u Zadru izvodeći kombinaciju breakdancea i hip-hopa – prisjeća se Ante Dujić, jedan od trenera breaka.
Koja je razlika između breaka i hip-hopa – upitali smo ga potom.
– Hip-hop je ples s izraženom koreografijom, dok je karakteristika breaka individualnost. To su samo neka uopćena pravila, a ona kao i svaka imaju svoje iznimke pošto je individualnost ponekad bitna crta hip-hopa, a koreografija breaka. Osnovna je razlika ta što se u breaku koristi više akrobatike i gimnastičkih pokreta – kaže 23-godišnji B-Boy (plesač breakdancea).
Za vrijeme razgovora pažnju nam privlače „helikopterske” figure breakera čija je fascinantna rotacija potpomognuta jednom rukom ili čelom zaštićenim sa samo milimetrima debelom pamučnom kapom. Kako izvesti zamrzavanje u poziciji, brz i kontroliran rad nogu te „flare”, „head spin” ili „jack hammer”, objasnio nam je Antonio Krcić:
– Ovisi od osobe do osobe, no za izvođenje bilo koje figure, potrebna je upornost te brojni sati treninga. Vrlo je važno i zagrijavanje koje u prosjeku traje oko pola sata te također štiti breakera od ozljeda, premda su one naši česti i neizbježni pratitelji – reći će bivši nogometaš na čije se riječi nadovezuje Ante Dujić.
– Judaši i gimnastičari zbog svog predznanja imaju prednost kod bavljenja ovom vrstom plesa, ali to ne znači da se djevojke i mladići iz drugih sportova ne mogu baviti breakom ili hip-hopom.
Nakon audicije u Zadru i točke izvedene na oduševljenje publike, ali također izmamivši i riječi hvale ponekad zahtjevnog žirija, Floorshakers Crew trenutačno se pripremaju za sljedeći nastup. Zanimalo nas je kako izgleda stati pred Ninu, Enisa i Dubravka.
– Tremu definitivno nismo imali. Htjeli smo što prije izaći i pokazati uvježbano. Nije bilo lako, ali uz nas je bila naša brojna publika kojoj se puno zahvaljujemo na podršci. Nadamo se da ćemo, bez obzira na jaku konkurenciju, sličan dojam ostaviti i u polufinalu – mišljenja je Ante Dujić.
Nakon ljeta provedenog vježbajući na Morskim orguljama ili u bibinjskom Domu mladih (na čemu su posebno zahvalni), Floorshakeri trenutačno imaju svoja četiri zida, no dužina boravka u njima je upitna, stoga bi i mrvice s Gradskog stola ovim mladim kreativcima za početak bile dovoljne.